Madrid

Pastor demana aclariments a l'antiga CDC i, de moment, no aprova el seu grup propi al Congrés

La presidenta de la cambra assegura que la petició que han fet és breu i no està justificada

Actualitzat

La Mesa del Congrés dels Diputats ha ajornat fins a la setmana que ve la decisió sobre si l'antiga Convergència Democràtica ha de tenir grup propi a la cambra. L'òrgan ha demanat a CDC que justifiqui la petició, segons ha explicat la presidenta de la cambra, Ana Pastor, perquè té dubtes sobre els requisits i el nom.  

"Hem demanat als proposants els criteris en què basen la proposta. La petició és breu, no hi apareixen els motius", ha justificat Pastor. També es vol comprovar si compleix els percentatges de vot que exigeix el reglament. CDC té dos dies per argumentar la petició.

Sobre el nom que tindria aquest grup, que Convergència vol que sigui Partit Demòcrata Català, Pastor ha explicat que també han d'aclarir si es poden registrar així, tenint en compte l'enfrontament amb Demòcrates de Catalunya. "Que aclareixin quina és la veritable situació del registre del nom nou", ha demanat.

Pastor ha qualificat la situació d'"inèdita", però també ha assegurat que els informes deixen clar que "la formació d'un grup no hauria de molestar ningú, no vulnera els drets dels altres grups".

Compromís i En Marea, sense grup, recorreran la decisió

La presidenta també ha informat que la Mesa ha rebutjat els dos grups que havien sol·licitat Compromís-Podem-EUPV i En Marea. Ara, els diputats d'aquestes formacions han de comunicar en 48 hores si van al Grup Mixt o s'integren al grup d'Units Podem-En Comú Podem. Tot apunta que només els diputats de Compromís aniran al Mixt. 

Totes dues formacions han anunciat que impugnaran la decisió de no tenir grup  al Constitucional perquè la consideren "arbitrària" i "caciquil"

La portaveu d'En Marea, Alexandra Fernández, considera que s'ha evidenciat que hi ha una "doble vara de mesurar" i ha recordat que la seva candidtura té el mínim de cinc diputats i supera el 15% de vots a les quatres demarcacions gallegues.

La valenciana Ángela Ballester ha criticat que el veto als grups respon a la "voluntat política" de PP, PSOE i Ciutadans i no pas al Reglament del Congrés.

Els grups que sí que han rebut llum verda han estat els del PP, PSOE, Units Podem-En Comú Podem, Ciutadans, ERC i PNB.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut