Trípoli

Partidaris i detractors del règim de Gaddafi protagonitzen violents enfrontaments a Trípoli

La revolta té en Trípoli, la capital líbia i on s'atrinxera Moammar al-Gaddafi, el seu principal objectiu. L'opacitat fa difícil confirmar qualsevol informació, però segons diversos testimonis els enfrontaments s'escampen per àmplies zones de la ciutat i el règim ha abandonat posicions en alguns barris. Almenys cinc persones haurien mort en un intens tiroteig de les forces de seguretat contra els detractors del règim en un suburbi a l'oest de la capital.

Actualitzat
Gaddafi vol morir matant i les poques imatges que arriben de Líbia així ho demostren. Els prop de 6.000 mercenaris que paga amb les rendes del petroli sembren el pànic i la mort per on passen. Operacions de terror i càstig per a un dictador que manté el seu bastió a la capital, Trípoli, on s'haurien replegat les seves forces lleials i disposades a resistir fins al final.

Ara mateix, la situació a Líbia ha variat poc respecte a les últimes hores. Els revoltats controlen les ciutats de la meitat oriental del país, i mantenen posicions a l'altra meitat. Aquest divendres a la tarda haurien conquerit tres ciutats al nord i a l'est de Trípoli.

Gadaffi manté el feu a Circe, on governa la seva tribu, i a la part de Trípoli on concentra les seves forces.

Lluita per Trípoli

Abans que Gaddafi es plantés a la plaça Verda per dirigir-se als seus seguidors, algunes fonts han parlat d'aldarulls a la zona, en ple centre històric. Les notícies parlen també de trets i enfrontaments molt violents als barris de Zawia, Bin Ashour i Fashloum, situats al sud de la capital i que formen una mena de cinturó meridional.

Han arribat també notícies de xocs entre els revoltats i els mercenaris de Gaddafi a la zona de Dohmani, al nord; en aquesta àrea, l'exèrcit hauria disparat contra una multitud que sortia d'una mesquita, segons la cadena de televisió Al-Jazeera.

A hores d'ara és difícil establir qui controla les diferents zones de Trípoli. El que sembla segur és que les forces de Gaddafi es concentren al barri de Bab al-Aziziya, que controlen completament. Dins d'aquest barri hi ha el quarter general del líder libi.

Un fet rellevant és que la base aèria de Mitiga s'hauria unit als revoltats. La força aèria que hi ha allotjada, doncs, ja no dispararà contra els revoltats.

Celebracions a les zones alliberades

Fora de la capital, i a l'extrem oriental del país, aquest divendres ha estat un dia de festa. A Bengasi, a la plaça on uns centenars de persones van començar la revolta ara fa una setmana, s'ha celebrat una pregària multitudinària, mentre a Tubruq els revoltats prenien posessió de les armes i la munició que l'exèrcit va deixar abandonades.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut