Barcelona

Participar en una manifestació no comunicada és motiu de sanció

Manifestar-se és un dret constitucional, però els organitzadors, encara que convoquin per internet, ho han de comunicar prèviament als Mossos. Si no, la cosa pot sortir cara també als que hi participen. A Catalunya més de la meitat de concentracions no es notifiquen.

RedaccióActualitzat
Manifestar-se és un dret constitucional, però els organitzadors, encara que convoquin per internet, cal que ho comuniquin prèviament als Mossos perquè prenguin les mesures de seguretat oportunes. Si no, la cosa pot sortir cara. És el cas de la María del Pino, que ha rebut una multa de 1.000 euros per encapçalar una protesta, segons assegura Interior, que no estava notificada oficialment.

Les xarxes socials serveixen, cada cop més, per convocar concentracions de protesta. És un mitjà ràpid per difondre informació i a través seu es poden aplegar un bon nombre de persones. Però fins i tot en aquests casos, aquest tipus d'iniciatives s'han de comunicar amb un mínim de deu dies d'antelació i un màxim de trenta a la persona titular de la Direcció General de la Policia.

A banda, per exercir el dret de reunió pacífica i sense armes en un lloc de trànsit públic, s'ha d'omplir el formulari VAR 33 fent-hi constar les dades personals de l'organitzador o organitzadors, el lloc, la data, l'hora, la durada, l'objecte, l'itinerari i les mesures de seguretat que s'hi han previst.

Si la protesta es fa sense obtenir el permís necessari, els participants s'arrisquen a ser sancionats. A María del Pino, una canària veïna de Barcelona, agafar el megàfon i llegir un comunicat en una manifestació li ha costat 1.000 euros de multa. Al març passat, va participar en una marxa contra les prospeccions de petroli que es fan prop de Fuerteventura i Lanzarote. Assegura que va conèixer la protesta per internet, per casualitat, i que s'hi va afegir. Ara li ha arribat una sanció per ser organitzadora d'un acte que va alterar l'ordre públic. Explica que va quedar "al·lucinada". "Primer, perquè no sabia qui era aquella gent, ni si tenien o no autorització" i també perquè "quan una va a una concentració o acte d'aquest tipus" no se li acudeix demanar si hi ha permís o no. A més, recorda que durant tot el recorregut, "la Guàrdia Urbana va anar obrint pas" i ningú se'ls va apropar "per preguntar" si tenien algun tipus de permís. Interior assegura, però, que la manifestació, de la qual no tenia constància, va causar problemes de trànsit. I van identificar la María del Pino com a líder.

"Portar pancartes, un megàfon, donar consignes, ser el líder de l'itinerari de la manifestació... Tot allò que demostra que són accions de lideratge en aquells casos en què es produeixen alteracions de l'ordre públic, són situacions que poden ser objecte de l'inici d'un expedient sancionador", asseguren fonts policials.

Més de la meitat de les manifestacions convocades a Catalunya no es comuniquen. El 2012 hi va haver nou protestes al dia de mitjana, un 62% més que l'any anterior.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut