París

Vot en blanc i nul de rècord en unes eleccions franceses

RedaccióActualitzat

Les eleccions franceses del 2017 seran recordades com a històriques per la victòria d'un nouvingut a la política, però també per unes xifres simptomàtiques. La participació ha estat baixa, però sobretot destaca la suma del vot en blanc i nul. Queda el voltant del 12%, una xifra rècord que duplica el que és habitual en unes eleccions franceses.

El vot en blanc i el nul sumen el 12% dels vots totals. Això són més de quatre milions de persones que han anat a votar, però no s'han decidit per ningú. En la resta d'eleccions, aquesta xifra està al voltant del 4 al 6%.

En concret, el vot blanc es queda al voltant del 9% i el nul del 3%. A la primera volta, els blancs van ser el 1,8% i els nuls el 0,8%.

La participació també va molt a la baixa. La dada de les sis de la tarda era del 65,3%, sis punts i mig per sota que fa cinc anys. El 2012 va ser del 71,9%. Fins i tot quatre punts per sota de la primera volta.

Per trobar una participació tan baixa cal remuntar-se al duel entre Chirac i LePen pare.

Aquestes eleccions ja eren històriques perquè per primer cop en els últims seixanta anys no arriba a la segona volta cap candidat dels dos grans partits tradicionals, conservadors i socialistes.

Les Femen i el Louvre evacuat

La jornada es desenvolupa sense incidents remarcables en la votació. A París, però, s'ha desallotjat l'esplanada del Louvre al migdia per una alerta de seguretat. Finalment ha estat una falsa alarma. Aquest espai és on el candidat Emmanuel Macron té previst celebrar la seva victòria en cas de guanyar les eleccions.

A prop del col·legi electoral on vota Marine Le Pen, un grup d'activistes del col·lectiu Femen han protestat contra la líder ultradretana.

El vot dels candidats

Els dos candidats han votat ben d'hora. L'ambient a la votació ha estat una predicció del resultat final. El primer a fer-ho ha estat el liberal Emmanuel Macron, que ha votat a Le Touquet, el poble on té la segona residència. Macron ha estat aclamat i envoltat de gran expectació mediàtica.


A la sortida ha tornat a rebre un bany de masses, i ha saludat i s'ha fet fotografies amb els seus seguidors durant força estona abans de marxar.

Només uns minuts més tard ha votat la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen. Ho ha fet en un dels seus feus més fidels, a Hénin-Beaumont, una població del nord on governa el seu partit.


Le Pen ha sortit del col·legi electoral envoltada de molta expectació i ha saludat la premsa i els seus seguidors, però no ha fet declaracions. Envoltada per mesures de seguretat, ha entrat a correcuita en un cotxe.

 

- - - -

Tota la informació de les eleccions franceses a l'Especial Eleccions França 2017

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut