Paronímia, García Marquez i "La Celestina" el primer dia de selectivitat

Més de 32.000 estudiants catalans han començat la selectivitat amb la prova de llengua i literatura castellana

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts han començat les proves de selectivitat per a 32.224 estudiants catalans. Les proves consten de dues fases: la general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l'específica, que és voluntària i serveix per apujar nota en funció de la carrera que es vulgui estudiar.

Les proves es fan fins aquest dijous a 18 poblacions d'arreu de Catalunya i com a novetat, aquest any, els alumnes amb dislèxia es podran examinar també a Girona, Lleida i Tarragona, ja que s'ha descentralitzat el tribunal específic que els avalua. Un total de 324 estudiants es beneficiaran d'aquesta descentralització. Els resultats de les proves es podran consultar a partir del 29 de juny.

 

Castellà: García Márquez, Soledad Puértolas i Miguel Mihura

El primer examen que han fet és el de llengua i literatura castellana. Aquí han hagut de triar entre analitzar un text de Gabriel García Márquez o un de Soledad Puértolas, i segons les opcions, han hagut de respondre preguntes sobre les obres "La Celestina", de Fernando de Rojas, i "Tres Sombreros de Copa", de Miguel Mihura. També han hagut de saber explicar l'homonímia i la paronímia.

Maria Aurèlia Capmany o memòria històrica a català

L'optimisme amb què molts estudiants han sortit de la prova de castellà ha desaparegut amb la de català, que els alumnes han considerat més difícil. Els estudiants havien de realitzar l'anàlisi correcta dels pronoms, les oracions o els sintagmes i completar oracions amb la forma correcta dels verbs o adjectius que es facilitaven. Un altre apartat complicat ha estat el de trobar sinònims de paraules com "excel·lir", "clenxinat" o "resclosit". L'examen de Llengua catalana i Literatura tenia dos textos opcionals, un de l'escriptora Maria Aurèlia Capmany i el seu llibre "La pluja als vidres" i l'altre una adaptació a partir del text d'Enric Bou "Temps i memòria: Camí de Sirga i Les veus del Pamano", sobre memòria històrica.

Entre els exàmens de la tarda, el que ha generat més polèmica ha estat el d'Economia de l'Empresa, que fins i tot ha generat una campanya de recollida de signatures a Internet. També s'han fet els exàmens de Literatura Castellana, amb un exercici sobre la paròdia de les novel·les de cavalleries que planteja "El Quixot"; en el d'Anàlisi Musical els alumnes han hagut d'analitzar formalment i estructural un fragment d'una peça musical, i, a Química, els exercicis eren sobre l'iodur de plom, el diagrama de fases de l'aigua, el clorur d'or, la velocitat de reacció i el clorur de magnesi. La prova de Dibuix es basava en realitzar tres dibuixos: un de geometria plana, un de dièdric i un d'axonometria.

 

 

De Batxillerat, de cicles formatius i de matrícula lliure

Del total d'estudiants que faran les proves, 26.161 vénen directament de Batxillerat, 2.672 són de matrícula lliure i 2.814 vénen de cicles formatius de grau superior. Hi haurà 152 tribunals, la majoria ubicats en seus universitàries i alguns en centres de Secundària.

Les poblacions on es fan les proves són: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, la Seu d'Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa.

 

L'objectiu: aconseguir un màxim de 14 punts

En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia, i també d'una matèria de modalitat.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat -el 60%- i la qualificació obtinguda a la fase general de les PAU -un 40%, si la qualificació d'aquesta fase és com a mínim de 4- hauran superat les PAU i, per tant, tindran accés a la universitat.

En la fase específica, que poden fer tant els de Batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat. Amb les dues millors qualificacions, una vegada ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es volen cursar, es calcula la nota d'admissió fins a 14 punts.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut