Atemptat d'ETA a Madrid el 1986 en què van morir 12 guàrdies civils (EFE)
Atemptat d'ETA a Madrid el 1986 en què van morir 12 guàrdies civils (EFE)

Parlen les víctimes d'ETA: "Totes les víctimes del terrorisme són iguals"

Les associacions troben immoral i vergonyosa la distinció entre víctimes que fa ETA

RedaccióActualitzat

La majoria d'associacions de víctimes rebutgen l'anunci en què ETA demana perdó. Representants de les associacions exigeixen que no es facin distincions entre les víctimes, ja que ETA s'ha disculpat només als morts i les famílies de les víctimes col·laterals dels atemptats.

Aquestes disculpes "parcials", que exclouen una part dels morts i familiars, han fet que les associacions de víctimes parlin de resposta immoral i vergonyosa d'ETA. Les associacions veuen insuficient el comunicat i demanen al grup armat que ajudin a investigar els casos d'atemptats que encara estan oberts.

María del Mar Blanco, presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme i diputada del PP al Congrés, ho té clar:

"Totes les víctimes del terrorisme són iguals"

 

 

José Vargas, president de l'associació catalana de víctimes ACVOT, ha dit que no n'hi ha prou de demanar perdó. ETA, diu, a més a més ha de fer gestos:

"Estem en el nostre dret de no acceptar aquest perdó, fins que demostrin què faran per merèixer el perdó. Per exemple, afavorir que els més de 300 atemptats i assassinats que hi ha hagut es puguin aclarir."

 

Notícies relacionades: Els bisbes bascos demanen perdó per la seva "complicitat i ambigüitat" amb ETA

 

L'antic president d'aquesta associació, Robert Manrique, víctima de l'atemptat d'Hipercor, en canvi, ha celebrat, malgrat tot, l'anunci d'ETA:

"La gran majoria de víctimes sempre han desitjat que hi hagi comunicats com aquest. Sobretot perquè hi hagi ja la seguretat que ningú mai més patirà el que malauradament ja hem patit altres."

 

 

Maria Àngels Ribó, víctima de l'atemptat de Vic contra la caserna de la Guàrdia Civil, amb nou morts, té clar que no hi ha perdó:

"Només perdona una part de la víctimes. Encara que fos tot el global, per la meva part i la de la meva família, de perdó, no en tenen"

 

 

María del Mar Blanco critica que consideren el seu germà "culpable":

"A nosaltres no ens demanen perdó perquè el meu germà era culpable, per ser regidor. El guàrdia civil era culpable per ser guàrdia civil. El policia nacional, el militar, el jutge..."

 

 

Un dels assassinats que més va impactar a Catalunya va ser el d'Ernest Lluch, l'any 2000. La seva filla, Rosa Lluch, diu que avui "és un dia d'alegria":

"És un dia d'alegria. És un dia feliç. S'acaba el malson, s'acaba el terrorisme. M'ha sorprès que reconeguessin el mal que han fet, que reconeguessin un dolor immens i m'ha sorprès que demanin perdó"

 

 

La germana de Joseba Pagazaurtundua, Maitem, eurodiputada d'UPyD, denuncia que és insuficient:

"Em resulta agredolç. Em sembla insuficient. El diable està en els detalls. Insuficient perquè categoritza a les víctimes. N'hi ha algunes a les quals demana perdó i per les altres demana respecte, però com si estiguessin justificades pel "conflicte"


 

Quan falten 15 dies perquè ETA es dissolgui definitivament, el govern espanyol diu que el comunicat és una mostra de la derrota dels terroristes

Al lehendakari, Íñigo Urkullu, que ho ha valorat com un pas d'ETA, també li ha sobrat la distinció entre víctimes. Arnaldo Otegi, líder de l'esquerra abertzale, subratlla que l'autocrítica que fa ETA és decisiva per construir la pau.

 

ARXIVAT A:
ETA
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut