La plaça de Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert de gom a gom (Reuters)
La plaça de Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert de gom a gom (Reuters)

Parlem es vesteix de blanc davant dels ajuntaments per demanar diàleg

Centenars de persones s'han concentrat per reclamar una solució al conflicte entre Espanya i Catalunya

RedaccióActualitzat

Centenars de persones vestides de blanc i sense banderes davant de l'Ajuntament de la seva ciutat reclamen diàleg entre el govern espanyol i el català per desencallar la situació política actual.

A Barcelona, centenars de persones –5.500 segons la Guàrdia Urbana– s'han sumat a aquesta crida i han omplert la plaça Sant Jaume amb un crit unànime: "Volem parlar."

El moviment ha publicat un manifest titulat "Espanya és un país millor que els seus governants", en què demanen que s'abandonin les banderes i que les dues parts s'asseguin a negociar una sortida pactada.

 

La concentració ciutadana no ha estat organitzada per cap partit polític, però sí que hi ha anat una representació del PSC, encapçalada pel primer secretari del partit, Miquel Iceta, i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni. També hi havia representants d'Iniciativa.


A Tarragona gairebé mig miler de persones s'han concentrat a la plaça de la Font davant l'ajuntament sense banderes ni colors. Demanaven diàleg per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya, del qual responsabilitzen els polítics.

A la concentració hi havia diversos regidors socialistes i diputats al Parlament i al Congrés. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, no hi ha anat, però ha publicat un article al diari de Tarragona en què també demana diàleg.  La manifestació ha acabat amb els crits de "Volem parlar" i "Queremos hablar".

 

A Lleida, amb  fulls en blanc a les mans o guixats amb lemes com "Parlem" o "Hablemos", unes dues-centes persones s'han concentrat a la plaça de la Paeria per demanar diàleg entre el govern català i l'espanyol i que s'acabi el clima de crispació d' aquests dies. S'han fet proclames en català i castellà com "Som gent de pau" o "Sin banderas". Entre els concentrats, hi havia quatre regidors socialistes de la Paeria.

 

A Girona, unes dues-centes persones s'han concentrat amb pancartes de "Diàleg" i "Parlem".  Hi havia gent del PSC, Iniciativa o En Comú Podem, però tots han dit que ho feien a títol personal.

També hi ha hagut concentracions a moltes altres ciutats catalanes: Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Badia del Vallès, Santa Coloma de Gramenet o l'Hospitalet de Llobregat:


Un moviment nascut a Madrid

El moviment ha sorgit des de Madrid i s'ha estès a molts punts.

L'impulsor de les concentracions és un doctorand de la Universitat Complutense, Guillermo Fernández. En un xat entre uns quants amics van començar a parlar de la necessitat de rebaixar la tensió parlant i van traslladar la proposta a Facebook i les xarxes.

"Els governants no poden continuar per aquest camí, perquè ens estan dividint i embolicant amb banderes per fer-nos xocar. Aquest país no s'ho mereix", ha dit Fernández.

Els madrilenys han respost a la crida, convocada a les 12 del migdia davant de l'Ajuntament de Madrid, a la plaça de Cibeles. En un ambient festiu, alçant les mans, amb samarretes blanques, demanen diàleg i solucions, i, si no hi ha solucions, dimissions.


S'hi han sentit eslògans com "Carles, Mariano, a ver si nos hablamos",  "Catalanes, hermanos, no somos Mariano", "Menos odio y más conversación" o "Menos porrazos y más telefonazo".

Moltes altres ciutats s'han sumat a la crida. València, Palma, Valladolid, Pamplona, Bilbao, Vitòria, Zamora, Sòria, Màlaga, Granada, Huelva o Santiago de Compostel·la.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut