Merkel i Hollande durant el 50è aniversari de la reconciliació entre França i Alemanya
Merkel i Hollande reforcen la seva aliança apel·lant a Europa. (Foto: EFE)
Barcelona

París i Berlín surten plegats en defensa de l'euro i revolucionen els mercats

Després d'una conversa telefònica de la cancellara alemanya, Angel Merkel, i el president francès, François Hollande, tots dos països han fet arribar un comunicat conjunt on es mostren "disposats a fer tot el que calgui per protegir l'eurozona".

RedaccióActualitzat
Després d'una conversa telefònica de la cancellara alemanya, Angel Merkel, i el president francès, François Hollande, tots dos països han fet arribar un comunicat conjunt on es mostren "disposats a fer tot el que calgui per protegir l'eurozona".

Es tracta de la declaració conjunta d'Alemanya i França després d'una conversa telefònica que han tingut aquest divendres Merkel i Hollande. El comunicat també recorda que "tots els països membres de l'euro estan obligats a complir amb les seves obligacions".

París i Berlín també han subratllat la necessitat que s'apliquin ràpidament els acords presos a l'última cimera europea de finals del mes de juny. Entre aquests acords hi ha la compra de deute a través del fons de rescat europeu. Esclar que, perquè això es pugui dur a terme, cal que el govern espanyol ho demani explícitament.

Merkel i Hollande s'han sumat així a les afirmacions d'aquest dijous del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, en què va deixar clar a Londres que "farà tot el que sigui necessari per preservar l'euro". Aquesta declaració d'intencions sense concretar es podria traduir, a banda de la compra de deute, també en el subministrament de més liquiditat als bancs.

Ni Draghi, ni Merkel ni Hollande -en dues frases el primer, i en un comunicat de sis línies els altres dos- no han concretat què vol dir fer el què calgui però cada cop prèn més força l'opció de comprar deute espanyol. El diari francès "Le Monde" parla de la possibilitat que el Banc Central Europeu i els països de l'euro dissenyin un pla concertat pel que, a través del mateix BCE i del fons de rescat europeu, es compri deute espanyol al mercat.

Draghi va assegurar que estava convençut que les accions que pugui dur a terme seran suficients per relaxar els mercats, i a fe que ho ha aconseguit abans, fins i tot, de concretar les mesures. Si aquest dijous els mercats reviscolaven després de les paraules del president del BCE, aquest divendres els mercats han reaccionat de nou a les paraules de París i Berlín amb una pujada borsària i una rebaixa important de la prima de risc.





Anar al contingut