La imatge que va quedar a la retina de tothom dels fets de Tiananmen: un home atura la columna de tancs de l'exèrcit xinès
Xina

Papers desclassificats quantifiquen en 10.000 les víctimes de la massacre de Tiananmen

Les notes de l'ambaixador britànic a la Xina revelen aixafaments massius, execucions, incineracions i que les tropes xineses van fer servir bales explosives

RedaccióActualitzat

Un alt responsable del govern xinès va estimar que almenys 10.000 persones van morir en la massacre perpetrada per les autoritats contra els estudiants concentrats a la plaça de Tiananmen al juny de 1989.

Aquestes informacions s'inclouen en una sèrie de cartes de l'aleshores ambaixador britànic, Alan Donald, que s'han desclassificat ara.

L'ambaixador britànic va enviar diversos telegrames al Ministeri d'Exteriors del Regne Unit el 5 de juny del 1989, l'endemà del gruix de la matança. En una d'aquestes missives, va indicar que una persona, el nom de la qual va ser eliminat del document per motius de seguretat, li va traslladar aquesta informació procedent d'un membre anònim del Consell d'Estat Xinès.

 

Xina va informar de 200 morts

La xifra de 10.000 morts supera en molt les que fins ara s'havien donat de la massacre. En el seu moment, la Creu Roja de la Xina va indicar que 2.700 persones havien mort en l'onada de repressió contra els opositors al règim comunista.

El govern de Pequín mai va reconèixer la massacre. Un responsable de l'exèrcit va assegurar que els soldats no van disparar ningú i que van ser "bales perdudes" les que van posar fi a la vida de les 200 persones recollides en l'estimació oficial.

 

L'any 2014, la revista Next apuntava la possible xifra de 10.454 morts i més de 40.000 ferits i citava documents de la Casa Blanca.

Exercici televisat

Segons explica l'ambaixador anglès a les seves cartes, els responsables directes de la massacre van ser els integrants de la divisió 27 de Sanxhi,  que qualifica d'"illetrats en un 60 per cent i de primitius". Diu que "no se'ls va informar de res durant 10 dies i, simplement, se'ls va comunicar que participarien en un exercici televisat".

 

L'exèrcit va rebre llum verda per executar l'operació la nit del 3 de juny. Hi van participar, segons el relat del diplomàtic 27 vehicles cuirassats que van obrir foc contra la multitud "abans d'atropellar-los". En la massacre, hi van participar gairebé una trentena de franctiradors i tots els militars disparaven amb bales explosives, prohibides pel Dret Internacional.

L'atac es va fer sense previ avís. "Els estudiants havien rebut la informació que tenien l'ordre d'abandonar la plaça, però els cuirassats van atacar només cinc minuts després que en van tenir coneixement", segons les fonts de l'ambaixador, que descriuen escenes dantesques.

 

Explica que "els van atropellar una vegada i una altra fins que van fer "pastís de carn". Les restes van ser recollides per una excavadora, incinerades i llençades pel desguàs".

Els responsables de la massacre van crivellar fins i tot una ambulància de l'Exèrcit que anava a evacuar els ferits, i un oficial de l'Exèrcit va ser executat pels seus propis homes quan va començar a expressar els dubtes sobre l'operació. Els seus subordinats van explicar després que tenien ordre de fer-ho o, en cas contrarmi serien ells mateixos els executats, també segons els informes diplomàtics.

 

Anar al contingut