Pantalons curts

Joaquim Carbó, un dels autors més prolífics, veterans, estimats i interessants del nostre panorama obre un nou gènere amb la publicació d'un volum de memòries que forma part d'una iniciativa d'Ara Llibres.
Pantalons curts

Pantalons curts

Joaquim Carbó, un dels autors més prolífics, veterans, estimats i interessants del nostre panorama obre un nou gènere amb la publicació d'un volum de memòries que forma part d'una iniciativa d'Ara Llibres.
Actualitzat

Pantalons curts - Joaquim Carbó.

Faltarien els genolls pelats (que de ben segur que també hi eren) per convertir-se en una coneguda cançó d'Els Pets, però en realitat "Pantalons curts" és un nou llibre del mestre Joaquim Carbó que es manté actiu, prolífic i regalant-nos obres sempre sorprenents i singulars. Aquesta forma part de la col·lecció Memòries. D'on Vinc d'Ara Llibres, que s'ha encetat, a més, amb "Sota els estels de Ca l'Herbolari", d'Albert Manent i "Fent tentines per la vida", de Joaquim Nadal.

 

Sempre és una delícia enfrontar-se a la literatura de Carbó i en aquesta ocasió, a més de no ser una excepció, l'experiència es transforma en una petita meravella que ens transporta a la primera infantesa de l'escriptor, que es defineix com un "tafaner de mena" i així, mentre ell es fixava en tot allò que l'envoltava, nosaltres també ens convertim en tafaners i espiem la seva vida des d'aquesta sempre còmoda posició de lectors. Canvis de domicili amb mobles tan escassos "que els podien transportar en un carretó"; la botiga de la tieta "que tenia mans de plata", Modas Piedad, a la Rambla de Catalunya; una batalla infantil amb serradures que va acabar amb una cosina sota tractament mèdic per culpa d'un atac que li va anar a parar als ulls i que va transformar el Quim en la "bèstia negra" de la família; la guerra, les bombes i, és clar, les primeres lectures. La vida en fascicles de diversos aventures que el seu oncle guardava en una calaixera batejada com "un mundo" i les primeres grans històries, "Los misterios de París", "Los tres Mosqueteros" i "El Conde de Montecristo".

 

Meravelles avui impensables com jugar a futbol amb els amics al mig del carrer d'Aribau, entre Laforja i Madrazo, i una amiga de la família, la Maria Novell, que li obre de bat a bat les portes d'una biblioteca on hi viuen, entre d'altres, Tolstoi, Gorki, Gógol, Daudet, Balzac o  Puig i Ferrater, autors interessants però gens ben vistos en una època de penúria i repressió.

 

El conjunt és una passejada íntima i entranyable per una vida que ja ha desaparegut i fer-ho donant la mà a Joaquim Carbó és un privilegi que no es pot rebutjar. Em temo que encara no hem deixat prou constància que els catalans tenim un deute impagable amb Carbó i amb els seus companys de viatge que, sense demanar res a canvi, van treballar i, en molts casos, encara treballen per normalitzar i dignificar la literatura infantil i juvenil. Llegir aquest "Pantalons curts" pot ser una bona manera d'entendre millor la vida d'un mestre, d'un amic de tothom, d'un dels autors més entranyables i potents que tenim al nostre cànon literari.