Tenerife

Panga a la venda contaminat amb mercuri: un 5% supera el màxim permès

Ho revela una recerca científica sobre mostres d'aquest peix en centres comercials

Actualitzat

Un nou estudi científic confirma l'acumulació de contaminants en el panga. Aquesta varietat de peix blanc es cria en piscifactories al riu Mekong, al Vietnam, un dels més contaminats del món.

Investigadors de la Universitat de La Laguna, a les Canàries, han analitzat un centenar d'exemplars d'aquest peix a la venda en centres comercials i ara han publicat la recerca a la revista "Chemosfere".

 

Els resultats són preocupants: han detectat que més d'un 5% de les mostres superaven els límits de mercuri permesos per la legislació. Àngel Gutiérrez, investigador principal de l'estudi, destaca el risc que això suposa:


"Els hem agafat de superfícies comercials, és a dir, que ja havien passat, se suposa, les proves de sanitat, almenys en alguns lots determinats. I malgrat això hem trobat set o vuit mostres per sobre del límit màxim permès de mercuri, que està en 0,5 mil·ligrams per quilo. Per tant, en aquest cas, si se'n mengés massa, hi hauria un risc a llarg termini."

Notícia relacionada: El panga, un peix barat sota sospita

 

El panga és un dels peixos més venuts a Espanya, i es menja sovint a menjadors escolars i a residències d'avis, perquè és barat i no té espines. Però segons Gutiérrez, cal buscar alternatives:

"Intentem treure una valoració entre l'aportació nutricional que ens donarà i el risc que hi podria haver que hi hagués realment una partida contaminada; jo recomanaria altres espècies. Per una qüestió del principi de precaució, no és un peix que jo recomanaria, per exemple, per als meus fills o per als meus avis."

Cada vegada es desaconsella més el consum de panga, no només perquè acostuma a contenir contaminants químics i biològics, sinó també perquè té un valor nutritiu baix.

Vídeo relacionat: Tot sobre el panga

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut