ANÀLISI

Pandora existeix i és a Colòmbia

"Surfing in the www"

Actualitzat
Xafardejant per internet he trobat que el portal de la televisió pública nord-americana (PBS) parla d'un poble indígena colombià, els wayuu, que són els na'avi d'"Avatar" en versió humana. Com la tribu de Pandora, els wayuu són un matriarcat; tenen uns lligams culturals i espirituals molt forts amb el territori on viuen, i, sobretot, pateixen l'amenaça constant -sovint molt violenta- de les grans corporacions mineres, que, de mica en mica, els van fent fora de les seves terres. Si a la pel.lícula l'unobtainium és el mineral que desperta la voracitat dels humans, a la vall de El Cerrajón, que és on viuen els wayuu, és el carbó.

La seva líder és una dona, Debora Barros, que explica que quan va veure "Avatar" va tenir un fort impacte emocional perquè es va sentir fortament identificada amb els na'avi, i sobretot amb Neytiri, l'alienígena protagonista de la pel·lícula de James Cameron.

Sarah Palin i Laura Bush trenquen esquemes

"Newsweek" informa que Sarah Palin, l'exnúmero dos del patir republicà a les últimes presidencials nord-americanes, ha guanyat 12 milions de dòlars en un any donant conferències, participant en programes de televisió i venent les seves memòries. Com ja ha apuntat algun comentarista, Pallin ha de deixar de vendre's com una simple "hockey mon", una expressió que podríem traduir cóm "la mare que va buscar els fills a l'entrenament d'hoquei", una definició que va encantar els seus seguidors més entusiastes. Evidentment, si vol seguir en la política, i tot fa pensar que sí, haurà de pensar a projectar una altra imatge d'ella mateixa perquè, amb dotze "quilos" a la butxaca, el posat de mestressa de casa no li escau gens ni mica.

Laura Bush, la dona del penúltim president dels Estats Units, és partidària de la legalització dels matrimonis gais i de la despenalització de l'avortament. Aquesta sorprenent declaració tira per terra la imatge que tothom tenia d'ella, la d'una senyora molt conservadora, molt compromesa amb l'ideari polític del seu marit, George. Com diu Richard Adams al seu blog de "The Guardian", Laura Bush s'ha situat políticament a l'esquerra, fins i tot, de l'actual inquilí de la Casa Blanca.

Dues víctimes

Els seus noms no us diran res, no són conegudes com Sarah Pallin o Laura Bush. Malgrat això, totes dues han deixat de ser anònimes, molt a desgrat seu.

Una és Naheeda Bi, una britànica de 18 anys que diu que durant 10 anys ha viscut esclavitzada en un camp de treball al Pakistan. Quan tenia 8 anys un escamot terrorista islàmic la va segrestar a Islamabad mentre visitava uns parents amb la seva mare. De sobte, fa tres setmanes els seus raptors la van alliberar per sorpresa a la província del Punjab. "The Guardian" diu que detectius de Scotland Yard n'estan investigant el cas.

De l'altra, sabem per "The Independent" que es deia Asha Saini i tenia 19 anys. Fa uns dies va aparèixer morta –amb senyals evidents d'haver estat electrocutada i torturada durant hores- al costat del cos del seu nòvio, Yogest, en un carreró de Delhi. La policia índia ha explicat que els autors de l'assassinat van ser el pare i un oncle d'ella, que s'oposaven als plans de matrimoni de la parella perquè el nòvio era d'una casta inferior.

Llàgrimes comunistes

La sisena dona no sabem quina cara fa. En canvi, la del seu fill ha fet la volta al món: és la del davanter nord-coreà Jong Tae-Se, que va plorar a llàgrima viva mentre sonava l'himne nacional del seu país abans del partit contra el Brasil. Tae-Se és fill d'una japonesa d'orginen sud-coreà de profundes i arreladíssimes conviccions comunistes. Va pujar el seu fill imbuint-lo d'una lleialtat absoluta cap al règim estalinista nord-coreà fins al punt que el jove Jong Il es delia per jugar a la selecció de futbol d'aquest país, una dèria que es va engrandir encara més quan l'any 2005 va presenciar la derrota del seu estimat equip davant del de Japó durant la fase de classificació del Mundial del 2006. Ho explica molt bé elmundo.es


Anar al contingut