Palma

Palma celebra els funerals dels dos guàrdies civils assassinats per ETA

Els funerals pels dos agents de la Guàrdia Civil assassinats ahir per ETA a Calvià han començat a la una a la catedral de Palma. Això, després que aquest migdia s'han fet concentracions silencioses de rebuig a l'atemptat a Palma i en altres capitals de l'Estat. A més, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, han visitat la capella ardent instal·lada prèviament al palau de l'Almudaina de la capital balear. Zapatero ha donat el condol a la família dels dos guàrdies civils morts i ha imposat condecoracions a títol pòstum a les víctimes.

Actualitzat
Als funerals, que s'han començat a oficiar a la una a la catedral de Mallorca, hi assisteixen en nom del govern espanyol el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Defensa, Carme Chacón, que ahir arribaven a l'illa.

Els prínceps d'Astúries també assisteixen al funeral en representació de la família reial. Aquests dies els reis encara no han arribat a la seva residència d'estiu, tot i que l'any passat per aquestes dates ja hi eren. De fet, l'atemptat s'ha comès en una zona a vuit quilòmetres de Marivent.

Ple extraordinari a Palma i concentracions

A la capital balear, Palma, s'ha fet un minut de silenci al punt del migdia per les dues últimes víctimes d'ETA, assassinades a Calvià. Una mostra de condol a la qual també s'han sumat la Generalitat de Catalunya, el Parlament català i el govern. A banda, l'Ajuntament de Palma ha celebrat un ple extraordinari de condemna per l'atemptat d'ahir. L'alcaldessa socialista, Aina Calvo, ha llegit una declaració institucional, en un acte al qual han assistit els principals membres del govern i autoritats de l'illa.

A les set de la tarda, al municipi de Calvià, el consistori ha convocat un acte de repulsa davant de la caserna de la Guàrdia Civil a Palmanova amb el lema "Tots junts contra el terrorisme".

Els ajuntaments de tot l'Estat també s'han aturat un minut al migdia per fer concentracions silencioses en senyal de repulsa i condemna a ETA per l'atemptat mortal comès a Calvià.

També al País Basc s'han convocat actes i concentracions silencioses davant dels ajuntaments, mentre que les associacions de víctimes del terrorisme han emès un comunicat sumant-se a totes les convocatòries.

Condecoracions pòstumes

El president del govern de l'Estat i el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, han visitat aquest matí la capella ardent per donar el condol a la família dels dos guàrdies civils assassinats. Zapatero ha arribat a dos quarts de deu i ha estat rebut pel ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el president balear, Francesc Antich. Zapatero ha donat el condol als familiars, ha imposat les condecoracions corresponents a les víctimes i posteriorment té previst marxar cap a Madrid per assistir al Consell de Ministres. El president del PP, Mariano Rajoy, ha arribat pràcticament a la mateixa hora. També hi han passat els ducs de Palma i la infanta Elena, que aquests dies són a Mallorca.

Els guàrdies civils morts eren dos joves que havien arribat a l'illa feia menys d'un any.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut