Amman

Països receptors de refugiats iraquians demanen ajuda internacional per fer front a la situació

El govern iraquià ha demanat la col·laboració dels països veïns per fer front als quatre milions de refugiats i desplaçats interns que ha generat la inestabilitat dels últims anys al país. En una conferència internacional sobre aquest fenomen celebrada aquest dijous a Jordània, les autoritats iraquianes han acusat els tres principals països receptors d'aquesta immigració de posar traves a la seva acollida. Els estats que més pateixen aquesta pressió demogràfica són Síria, Jordània i Egipte. Aquests tres països han aprofitat la cita per reclamar que es doblin les ajudes de la comunitat internacional destinades a aquest fi.

Actualitzat
Es calcula que a Síria hi viuen més d'un milió de refugiats iraquians, i el govern de Damasc assegura que caldran més de 250 milions de dòlars en els pròxims dos anys per garantir els serveis mínims per a tota aquesta gent. A Jordània es parla d'uns 750 mil refugiats procedents de l'Iraq i a Egipte de poc més de 7 mil. Segons dades de les Nacions Unides, cada mes abandonen l'Iraq unes 50 mil persones.

Es tracta, doncs, d'un problema al qual ara aquests tres països volen solucions. Per això, han demanat ajudes a la comunitat internacional.

A la cita també hi han acudit representants de l'Alt Comissionat de l'ONU pels Refugiats (ACNUR) i de la Unió Europea, així com delegats de Turquia, l'Iran, l'Iraq, el Japó, els Estats Units i Rússia.

El vicesecretari del Ministeri d'Interior de Jordània, Mojaimar Abu Jamús, ha explicat que els països d'acollida de refugiats iraquians pateixen una "gran pressió en els seus serveis públics, en l'educació i en els sistemes sanitaris, així com en infraestructures", ha dit. En aquest sentit, ha demanat més ajudes econòmiques a l'ONU i a la comunitat internacional per fer front a la situació.

Més de quatre milions d'iraquians han abandonat les seves cases, alguns durant el règim de Saddam i altres des de la seva caiguda, el 2003. Es tracta del moviment més gran de població després del desplaçament de palestins que va tenir lloc després de la creació de l'estat d'Israel, el 1948, segons xifres de l'ACNUR.
Anar al contingut