Esplugues de Llobregat

Pacients joves repensen Sant Joan de Déu a partir de la seves pròpies experiències

Fer més humans els hospitals per als joves. Aquest és el propòsit del Consell de Joves, un grup que s'ha creat recentment a l'Hospital de Sant Joan de Déu i que està format per nois que han passat llargues temporades a l'hospital. Tenen moltes idees per fer més agradables uns dies que de vegades són molt durs. Algunes d'aquestes idees les explica el Boris, un dels nois amb més experiència.

Actualitzat
El Boris Tosas té 16 anys i, tal com relata ell mateix, "a l'hospital hi he passat molt de temps". Un grapat d'operacions en tenen la culpa. El Boris pot explicar intervencions d'ulls, de maluc i d'esquena fins al punt que s'autodefineix com un Tetris, en què "totes les peces es poden reparar".

Passar tant de temps a l'hospital ha fet que en Boris i altres nois com ell siguin els que saben més bé què fa falta en aquests centres per fer-los més humans. Particularment, ell està encantat i molt agraït que els ho hagin preguntat.

D'aquesta manera, una de les primeres propostes que van sorgir va ser pintar de colors les parets. Aquesta demanda respon al fet que malgrat que el blanc "aporti tranquil·litat", és un color "que no diu res". En canvi, al Boris la nova decoració colorista li aporta "un gra de felicitat, malgrat tot el que m'està passant" i, com reconeix, li permet disposar d'un extra de "forces".

D'altra banda, una segona idea està relacionada amb les opcions de lleure de l'hospital. En aquest sentit, el centre ja tenia alguna sala de joc pensada per als més petits, però els adolescents hi trobaven a faltar un espai per poder jugar al que els agrada de veritat. Aleshores, "es va decidir que hi hagués tecnologia 2.0, per als que ja fossin una mica més grans".

No obstant això, tots aquests avantatges no són res al costat de la prioritat de tots els pacients joves: estar ben acompanyats. Per això, demanen que a les unitats de cures intensives s'hi habiliti més espai perquè els pares puguin romandre-hi tant com vulguin. Pel Boris, la mesura humanitzaria la relació entre el noi i l'entorn hospitalari. Ho explica així: "Penseu que un noi s'adorm i, quan es desperta, el primer que veu són tot de lliteres, cables... hi ha res millor que veure el teu pare, la mare o la germana?".

Per ara, a Sant Joan de Déu, les idees que tenen en Boris i els seus companys del Consell de Joves són molt tingudes en compte. Tant, que ja s'ha decidit reformar la resta de plantes seguint els seus consells.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut