Pablo Neruda, a la dreta, al costat de Salvador Allende
Pablo Neruda, a la dreta, al costat de Salvador Allende

Pablo Neruda no va morir de càncer, segons un grup d'experts

Científics de diversos països descarten de manera concloent la versió oficial

RedaccióActualitzat

El poeta xilè Pablo Neruda no va morir de càncer, segons ha conclòs un equip internacional de científics. L'anunci es va fer aquest divendres després de cinc dies d'anàlisi de la documentació mèdica i científica recopilada durant els cinc anys que ha durat una investigació judicial sobre la mort del Premi Nobel de Literatura i militant comunista.

Els investigadors desmenteixin així la versió que consta en el certificat de defunció, si bé no han pogut confirmar que fos assassinat. Segons Aurelio Luna, portaveu dels expert reunits:

"El que sí que és cert, rotundament cert al cent per cent, és que el certificat no reflecteix la realitat del traspàs."

Neruda va morir el 23 de setembre de 1973, pocs dies després del cop d'estat que va derrocar el president Salvador Allende, amic del poeta, i que va dur al poder Augusto Pinochet. Els experts descarten totalment el que consta en el certificat fet a la Clínica Santa María, de Santiago, i exclouen l'existència de "caquèxia cancerosa" (pèrdua de pes i de gana i feblesa general) com a producte del càncer de pròstata que tenia el poeta.

En el simposi, hi han participat 16 experts del Canadà, Dinamarca, els Estats Units, Espanya i Xile. La seva feina s'emmarca en la investigació que va iniciar el jutge Mario Carroza l'any 2011 arran de les declaracions de Manuel Araya, xòfer i assistent personal de Neruda. Araya explicava que el poeta va ser traslladat des de casa seva, a la població d'Isla Negra, fins a la clínica Santa María, on li haurien injectat verí. Una part de la família de Neruda manté una demanda judicial per aclarir la mort de l'escriptor.

Després de l'exhumació de les restes de Neruda, el 2013, es va constatar la presència d'un bacteri, Staphyilococcus aureus, que pot ser letal. Les anàlisis que s'estan fent al Canadà i Dinamarca haurien d'aportar més dades, d'aquí un any, per esbrinar si es tracta de bacteris que es van generar en un procés d'infecció.

Neruda va morir als 69 anys, quan tenia previst exiliar-se a Mèxic, on s'hauria convertit en un referent de la resistència a la dictadura de Pinochet. Dos anys abans, el 1971, havia rebut el Premi Nobel de Literatura. Entre les seves obres més conegudes hi ha "Canto general" i "Veinte poemas de amor y una canción desesperada".

Es dona la coincidència que el 1982 va morir, a la mateixa clínica i en circumstàncies dubtoses i investigades judicialment, l'expresident democristià Eduardo Frei, que també era un ferm opositor al règim.

Anar al contingut