Sitges

Pablo Iglesias i Ada Colau s'estrenen davant l'empresariat català a les jornades del Cercle d'Economia

RedaccióActualitzat

Expectació davant la compareixença de Pablo Iglesias, secretari general de Podem, davant dels empresaris presents en la primera jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia, a Sitges.

Aquesta és la primera vegada que Iglesias participa en aquesta trobada empresarial organitzada pel Cercle d'Economia, ja que l'any passat no va ser convidat, a diferència del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que sí va ser present al fòrum, malgrat que, com Pablo Iglesias, aleshores el partit no comptava amb representació al Congrés.

Interpel.lat pel president del Cercle d'Economia en referència al govern que pot sortir de les properes eleccions del 26 de juny, Pablo Iglesias ha dit que ell està disposat a formar un govern i a presidir-lo.

Iglesias, que ha fet una lectura de les propostes econòmiques que recull el programa polític de Podem, ha dit que només hi ha dues opcions de govern després del 26-J: una amb el Partit Popular de la que Podem no formarà mai part, i l'altra és la d'una coalició progressista d'esquerres. Per Iglesias, el PSOE és l'àrbritre que pot decidir entre una opció o l'altra.

Pablo Iglesias també ha dit que Espanya no sortirà mai de la recessió si es fa cas a les exigències de Brussel·les de noves reformes econòmiques.

Gairebé sense prendre alè, d'una tirada, Iglesias ha repassat desenes de mesures que inclou el programa electoral del seu partit en matèries com la fiscalitat, el mercat laboral, el dèficit, les pensions, la banca o la protecció social.

En el torn de preguntes, Iglesias ha pronosticat que el referèndum sobiranista tornarà a ser una de les qüestions de debat a les eleccions del 26-J i ha dit que Podem incidirà en les vies legals per fer-ho possible:

"Crec, sobretot després de conèixer l'experiència de la democràcia britànica amb el referèndum d'Escòcia, que tard o d'hora hi haurà un referèndum a Catalunya"

Iglesias ha remarcat que el protagonisme de la negociació recaurà en les forces polítiques catalanes i en la societat catalana. A més s'ha mostrat convençut que "una notable majoria" de catalans voldria seguir construint el projecte d'Espanya amb un govern encapçalat per Podem.

El paper de les ciutats

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat el primer responsable d'un ajuntament convidat a participar en els debats organitzats pel Cercle d'Economia. El seu president, Anton Costas, ho justifica perquè les ciutats esdevindran instruments essencials per donar resposta als reptes socials que plantejarà el nou panorama econòmic.

Per Ada Colau, han estat les mesures d'austeritat, la gestió de la crisi econòmica i els casos de corrupció política els que han provocat un canvi polític a ciutats com Barcelona. Un canvi que explica que una persona com ella, que prové l'activisme social, sigui avui alcaldessa de Barcelona. Irònicament ha dit que fa un parell d'anys cap dels presents a la sala, ella inclosa, hauria imaginat que això fos possible.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut