Pablo Hasél al concert per la llibertat d'expressió, el mes de juny (ACN)
Pablo Hasél al concert per la llibertat d'expressió, el mes de juny (ACN)

Rebaixen a 9 mesos la pena contra Pablo Hasél per enaltiment del terrorisme

Aquesta pena per si sola no implica presó, però el raper té una condemna anterior per la qual podria haver-hi d'ingressar

Actualitzat

L'Audiència Nacional rebaixa a 9 mesos la pena contra Pablo Hasél per enaltiment del terrorisme. La Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional ha revisat a la baixa la condemna per enaltiment del terrorisme i injuries i calúmnies contra la Corona i Institucions de l'Estat que li havien imposat. Havia de complir una pena de 2 anys i un dia de presó però se li ha rebaixat al mínim de 9 mesos i 1 dia. La revisió, però, pot ser recorreguda al Tribunal Suprem.

Aquesta pena, en si, no comporta presó, però el raper té una condemna anterior de l'any 2014 també de 2 anys de presó, que va ser ratificada pel Suprem, i per la qual podia haver de complir condemna.

Pablo Hasél , ha rebut la notícia amb el dubte de si haurà d'entrar a presó.

 

 

 

ETA i GRAPO ja no estan actius

Segons els magistrats que han revisat la condemna, els tuits de Hasél, -nom artístic de Pau Rivadulla-, eren una manifestació del discurs de l'odi, perquè propiciaven, ni que fos de forma indirecta, una situació de risc per a les persones. Ara bé, els magistrats creuen que hi ha causes suficients per les qual cal reduir la condemna i rebaixar la responsabilitat derivada al mínim previst al Codi Penal.

Un dels motius de la rebaixa és que ETA i els Grapo, les organitzacions que apareixien en els tuits de Hasél ja no estan en actiu. D'aquí que els jutges hagin aplicat el mínim que preveu el codi penal. Però la justícia manté la condemna perquè els tuits no encaixen dins la llibertat d'expressió, inclouen violència i banalitzen el terrorisme.

De fet, una magistrada dels que van participar en la primera sentència, va emetre un vot particular en què considerava que l'actuació de Hasél s'inscrivia en el dret a la llibertat d'expressió.

​Durant el judici que es va fer el gener d'aquest any, Hasél ja va manifestar que els seus tuits i cançons sobre la monarquia o la policia espanyola relaten fets reals, i va denunciar que "la llibertat d'expressió no és igual per a tothom".

 

 

Hasél no calla

Després de les diferents condemnes, Pablo Hasél no ha callat i ha continuat escrivint. En el seu últim treball Pablo Hasél té com a blanc de les seves lletres la Corona i Albert Rivera. El mes de juny en el concert per a la Llibertat d'Expressió fet a Palma, en suport al també condemnat raper Valtonyc, Hasél va cremar una fotografia del rei.

 

Notícia relacionada: Crida a rapejar Valtonyc: així es rebel·la el món cultural

 

El raper lleidatà ja havia dit que no té intenció de marxar del país com ho va fer el mallorquí Valtonyc perquè creu que el seu empresonament pot ajudar a remoure més consciències.

 

Notícia relacionada: Artistes i llibertat d'expressió: quan cal defensar el dret de protestar cantant

 

 

ARXIVAT A:
JudicialLlibertat d'expressió
Anar al contingut