Pablo González en una de les seves cobertures periodístiques
Pablo González en una de les seves cobertures periodístiques

Pablo González, el periodista basc empresonat a Polònia acusat de ser un espia rus

González s'enfronta a deu anys de presó segons l'article 130.1 del Codi Penal polonès

El periodista basc Pablo González està en presó provisional a Rzeszów, a Polònia, tal com ha explicat el govern polonès en un comunicat. L'acusen de "participar en activitats dels serveis d'intel·ligència estrangers contra Polònia", que segons l'article 130.1 del Codi Penal polonès, és punible amb deu anys de presó. L'executiu polonès afirma a l'escrit que el mantindrà en presó preventiva durant tres mesos.

Segons el comunicat, González va ser identificat com a "agent de la Direcció Principal d'Intel·ligència de l'Estat Major de les Forces Armades de la Federació Russa". Li atribueixen el delicte de "dur a terme operacions en benefici de Rússia, aprofitant-se del seu estatus de periodista".

Abans de la detenció, González, nascut a Moscou i expert en l'espai postsoviètic, estava treballant de periodista freelance per a Público, entre altres mitjans, a la frontera de Polònia amb Ucraïna.

Va ser detingut a Przemyl per l'Agència de Seguretat Interior (ABW en polonès), homònim del CNI, el 28 de febrer. El periodista ha estat incomunicat durant quatre dies, fins que dijous el seu advocat, Gonzalo Boye, va ser informat dels càrrecs que imputen a González.

Segons el diari Público, el 6 de febrer, abans que comencés la invasió russa, el periodista va ser detingut durant unes hores pels serveis de seguretat ucraïnesos a Kíiv. Van acusar González de "prorús" tot remarcant que havia treballat pel diari basc "Gara". Público explica que, mentre retenien el periodista a Ucraïna, agents del CNI van interrogar familiars i amics seus a Euskadi i Catalunya. Després de l'interrogatori a Kíiv, González va decidir marxar d'Ucraïna.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar dimecres al Congreso que oferirà protecció consular al periodista basc, després que la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, li demanés de fer el màxim possible per alliberar-lo. A parer d'Aizpurua, la detenció de González s'ha executat "sota infundades i inversemblants acusacions."

El Comitè de Protecció dels Periodistes (CPJ en anglès) ha exigit a les autoritats poloneses "l'alliberament immediat" de González. "Les autoritats haurien d'assegurar que els periodistes puguin cobrir els moviments de refugiats i altres històries vitals d'interès públic sense por de la persecució, la detenció o l'assetjament", ha denunciat el representant del CPJ a Europa, Attila Mong.

 

ARXIVAT A:
Llibertat de premsaUcraïnaRússia
Anar al contingut