Pablo Casado, aquest dilluns donant detalls a la premsa sobre la seva candidatura a presidir el PP
Pablo Casado, aquest dilluns donant detalls a la premsa sobre la seva candidatura a presidir el PP
Madrid

Pablo Casado es postula per succeir Rajoy al capdavant del Partit Popular

Ha dit que no va fer pública la seva candidatura la setmana passada "per humilitat"

RedaccióActualitzat

El vicesecretari general de Comunicació del Partit Popular, el diputat per Àvila Pablo Casado, ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de "presentar-se al Congrés Nacional del PP", és a dir, per aspirar a presidir el partit en substitució de Mariano Rajoy.

En les seves primeres declaracions com a candidat a la premsa, Casado ha dit que hauria fet pública la seva candidatura la setmana passada, però que "per humilitat" ha esperat si algú altre feia el pas:

"No podem seguir arrossegant els peus durant una setmana per pensar qui vol liderar un partit que és un dels pilars fonamentals del sistema democràtic espanyol."

"Volem recuperar aquella gent que se n'ha anat a altres partits, a Ciutadans, a Vox; la societat civil que els últims anys, potser per la crisi o per altres coses, no s'ha sentit tan identificada amb el partit com abans."

 

La llibertat, la unitat d'Espanya i els "traïdors"

Casado ha dit que ha parlat de la seva candidatura amb Mariano Rajoy, amb María Dolores de Cospedal i "altres membres del comitè de direcció" del partit.

Sempre parlant de la seva candidatura en plural, Casado ha reivindicat la feina feta "pels tres presidents que ha tingut el PP" i s'ha presentat com "el candidat dels afiliats i els militants".

Els valors que diu que representa la seva candidatura són "la llibertat individual i econòmica", "la unitat d'Espanya per davant de tot", la família, la seguretat i la lluita contra el terrorisme.

També ha assegurat que vol "recuperar l'honestedat i l'eficàcia en la gestió com a senyal d'identitat" del PP, i que vol defensar l'honorabilitat del partit "davant de traïdors que jo ni tan sols no coneixia".

Anunci a Twitter

Casado ha fet pública la seva intenció a mig matí i a Twitter:

 


De Palència, però diputat per Àvila

Casado és el primer membre de l'actual cúpula del PP que anuncia la seva intenció d'aspirar al lloc deixat per Rajoy. Nascut a Palència el 1981, amb 23 anys ja era el president de les joventuts del partit, Nuevas Generaciones, càrrec que va ocupar fins al 2013.

El 2015 va entrar al comitè de direcció del PP amb el càrrec que encara ostenta. Va començar com a diputat a l'Assemblea de Madrid el 2007, i des del 2011 ho és al Congrés dels Diputats. Ara té 37 anys.

Al seu currículum també hi ha una relació directa amb un altre exlíder del partit: del 2009 al 2012 va ser director de gabinet de José María Aznar, expresident del PP i del govern espanyol.

Notícia relacionada - octubre 2016 - Casado sobre Gürtel: "El tresorer del partit no retia comptes ni al comitè federal"

 

 

Títols acadèmics qüestionats

Casado és una de les cares del PP que han tingut més presència pública durant l'últim any. Els últims mesos, però, se l'ha qüestionat molt per com ha aconseguit els títols universitaris que té o que assegura que té.

Es va començar a qüestionar la seva carrera acadèmica a principis de març perquè tenia el mateix màster de la Universitat Rey Juan Carlos que Cristina Cifuentes, tot i que l'hauria cursat anys abans.

Llavors es va saber que, igual que Cifuentes, li haurien convalidat la immensa majoria d'assignatures i que, en les poques que va cursar, per aprovar-les no va haver d'anar a classe ni fer cap examen, detalls que ell mateix va admetre públicament que eren veritat.

També els postgraus i la llicenciatura de Dret

A més, diversos títols que ell assegurava al currículum que eren postgraus d'universitats de prestigi, només eren cursos presencials de pocs dies acreditats amb un simple certificat d'assistència.

I per acabar-ho d'adobar, després es va saber que li van aprovar la meitat de la llicenciatura de Dret d'un cop just després de convertir-se en diputat.

Aquest qüestionament li ha comportat que la jutge que investiga el màster de la URJC de Cifuentes també estigui investigant com el va aconseguir ell.

 

Molt bel·ligerant contra l'independentisme

En l'últim any Casado també s'ha significat força en les seves opinions públiques pel que fa a l'independentisme català: al juliol passat el va relacionar directament amb ETA i amb "els dictadors de Veneçuela".

Pocs dies després del referèndum de l'1 d'octubre, va fer unes declaracions molt polèmiques en què va assegurar que Carles Puigdemont podia acabar com Lluís Companys si declarava la independència.

I pocs dies després es va tornar a significar quan va advocar perquè s'il·legalitzessin els partits independentistes. Casado es va quedar gairebé sol expressant aquesta opinió.

En plena campanya de les eleccions del 21D va tornar-hi, en aquest cas reclamant "recuperar el terreny perdut en 40 anys d'adoctrinament" a Catalunya.

 

García-Margallo vs. Sáenz de Santamaría

Els altres membres del partit que s'han postulat per al màxim càrrec són José Ramón García-Hernández, secretari de relacions internacionals, i José Luis Bayo, expresident de Nuevas Generaciones a València.

Divendres es va saber que l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo està recollint avals per presentar-se.

L'exministre, molt crític amb l'actual línia del partit, tenia com a principal motivació impedir que el relleu de Rajoy sigui la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que també ha sonat com a candidata.

Un altre presumpte candidat que encara no ha fet el pas d'anunciar-ho és Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta de Galícia.

Fins dimecres per presentar candidatures

El termini per presentar candidatures de cara al congrés extraordinari de juliol s'obre aquest dilluns i s'acaba dimecres, i els aspirants necessiten un mínim de 100 avals d'afiliats perquè siguin considerades vàlides.

Els candidats podran fer campanya entre el 23 de juny i el 4 de juliol. El congrés per escollir el nou líder se celebrarà el 20 i 21 de juliol, i hi participaran més de 3.000 compromissaris.

 

ARXIVAT A:
PP
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut