Barcelona

"Pa negre", escollida candidata als Oscars de l'Acadèmia Espanyola de Cinema

"Pa negre", d'Agustí Villaronga, ha estat seleccionada per l'Acadèmia Espanyola de Cinema per representar l'estat espanyol als Oscars en l'apartat de millor pel·lícula de parla no anglesa. Ara, cal que l'Acadèmia de Hollywood triï les cinc pel·lícules que competiran en aquest apartat. L'anunci definitiu de les produccions que competiran als premis de l'acadèmia nord-americana es donaran a conèixer el 24 de gener de 2012.

Actualitzat
El film d'Agustí Villaronga, basat en l'obra d'Emili Teixidor, competirà per ser als Oscars. "Pa negre" s'ha imposat a les altres dues cintes que optaven a anar a Hollywood: "La piel que habito" de Pedro Almodóvar i "La voz dormida" de Benito Zambrano.

Durant els propers mesos, "Pa Negre" competirà amb produccions de tot el món per una nominació a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. El 24 de gener de 2012 es coneixerà la llista definitiva de tots els candidats als Oscars. La gala, conduïda per Eddie Murphy, es farà el 26 de febrer.

L'elecció dels acadèmics espanyols també suposa que "Pa negre" serà la representant als premis Ariel, de l'Acadèmia de Cinema Mexicana.

Carrera triomfant

L'Acadèmia Espanyola de Cinema ha fet valer la lògica en una elecció que venia precedida de l'èxit de "Pa negre" en els premis Goya. El film produït per Issona Passola es va endur 9 dels 14 premis als quals optava, entre els quals els de millor pel·lícula, millor director i millor actriu protagonista per a Nora Navas.

La pel·lícula d'Agustí Villaronga també va triomfar als premis de l'Acadèmia Catalana, els Gaudí.

"Pa negre" també ha estat un dels títols de l'any a les sales de cinema, i és una de les pel·lícules catalanes amb més recaptació i nombre d'espectadors.

Adaptació d'èxit

"Pa negre" és una de les novel·les més celebrades d'Emili Teixidor. Es va publicar el 2003 i va rebre, entre d'altres, el Premi Lletra d'Or i el Premi Nacional de Literatura.

Ambientada en la crua postguerra rural de Catalunya, explica la història d'Andreu, un nen pertanyent al bàndol dels perdedors que descobreix al bosc els cadàvers d'un home i el seu fill. A partir d'aquest fet intentarà descobrir qui els va matar, mentre es desperta en ell una forta consciència moral que xoca amb el món dels adults, alimentat per les mentides.

El 2010 es va rodar la versió cinematogràfica, escrita i dirigida per Agustí Villaronga i protagonitzada pels actors Sergi López, Nora Navas, Pep Tosar i Laia Marull. Segons Villaronga, l'eix central de la pel·lícula és "la devastació moral que produeix la guerra sobre la població civil". El cineasta mallorquí defineix el projecte com "un melodrama amb tocs de 'thriller' i gènere fantàstic". Malgrat tot, intentarà distanciar-se del costumisme i de les referències massa evidents a la Guerra Civil.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut