Oxfam: L'1% de la població es queda amb el 82% de la riquesa que es genera al món

Segons l'informe d'Oxfam, la societat espanyola és de les més desiguals de la UE, amb més de 10 milions de persones en situació de pobresa

Actualitzat

L'ONG Oxfam denuncia que el 82% de la riquesa que es va crear l'any passat a tot el món va anar a parar a les mans de només l'1% de la població. Són els més rics del planeta, fortunes de més de mil milions de dòlars, que han augmentat fins al punt, segons l'informe d'Oxfam, que hauria pogut acabar set vegades amb la pobresa extrema a tot el món.

Aquest informe anomenat "Premiar la feina, no la riquesa", es presentarà al Fòrum Econòmic de Davos, a Suïssa, que se celebra entre aquest dilluns i divendres.

 

 

Més dades

El 50% de la població mundial, més de 3.700 milions de persones, no es va beneficiar en res del creixement econòmic, i les principals víctimes de les desigualtats són les dones.

Cada dos dies hi ha al món un nou multimilionari, i les fortunes de l'elit econòmica augmenten a un ritme del 13% anual. Vist això, la directora d'Oxfam International, Winnie Byanyima, conclou que el "boom" dels multimilionaris és un símptoma del fracàs del sistema econòmic imperant.

 

A Espanya

En el cas espanyol, l'informe diu que la taxa de pobresa és del 22%, amb més de 10 milions de persones, i constata que Espanya és l'Estat amb més desigualtats de la UE, només al darrere de Romania i Bulgària.

Mentrestant, els treballadors tenen feines cada cop més precàries, especialment les dones, aspecte que s'accentua en particular a l'estat espanyol. L'informe alerta que la societat espanyola és avui més desigual que abans de la crisi i on la pobresa es manté tot i la recuperació econòmica, perquè els fruits del creixement econòmic van a parar cada cop a menys mans.

 

 

Oxfam demana a Espanya que prepari un pla perquè la riquesa acumulada pel 10 per cent dels més rics no superi la riquesa col·lectiva del 40% més pobre. I que davant la precarització del treball que diuen que ha provocat l'atur, recomanen una escala salarial per a les empreses: que el sou més alt no sigui més de 20 vegades el sou més baix.

Per exemple, l'informe considera que el salari mínim interprofessional hauria d'arribar als 1.000 euros d'aquí dos anys, tot i que, a Espanya, govern, patronal i sindicats acaben de signar un acord que el situarà als 850 euros el 2020.

L'informe també recull el paper que hi ha de tenir el sistema fiscal: demana que es gravi més qui més té, amb l'impost de patrimoni de grans fortunes, i que es reformi l'impost de societats. I que es lluiti, de manera efectiva, contra l'evasió fiscal.

També creuen que ajudaria a reduir les desigualtats que no s'utilitzi la subcontractació per pagar menys als treballadors les empreses que subcontractin, lluitar contra la temporalitat i el treball a temps parcial i apunten la contractació pública com la que hauria de donar exemple.

 

 

L'informe també dedica un espai a demanar que les empreses assumeixin la seva part de responsabilitat.

La iniciativa d'Islàndia per tancar la bretxa salarial entre homes i dones podria ser un exemple del que reclama Oxfam Intermón a Espanya. En aquell país ha entrat en vigor aquest any una llei que obliga les empreses a demostrar que paguen el mateix a un treballador que a una treballadora.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut