Madrid

Oxfam Espanya admet ara 4 casos d'assetjament sexual

L'escàndol d'Haití passa factura a l'ONG, que promet revisar protocols

Actualitzat

Els responsables d'Oxfam Intermón a Espanya reconeixen errors en la detecció de males conductes dins l'ONG i es comprometen a millorar els mecanismes per detectar irregularitats. En una roda de premsa a Madrid, han anunciat que revisarn i reforçaran els seus protocols d'actuació.

El president de la filial espanyola, José María Vera, considera que ara ja són guies d'actuació "robustes", però en els pròxims dies anunciaran com les reforcen.

 

Tot plegat, després de l'escàndol al voltant d'alguns membres d'aquesta organització al Regne Unit, que van contractar prostitutes l'any 2011 amb fons de l'entitat. La vice-directora executiva de l'organització humanitària britànica Oxfam, Penny Lawrence, ha dimitit arran de la polèmica.

Quatre casos més, ja sancionats

A més, han concretat que els nous protocols aplicats l'any 2012 han permès detectar 4 casos més de mala conducta sexual a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina: dos d'assetjament verbal, un d'assetjament i intimidació a una treballadora i un de pagament per serveis sexuals. Tots han acabat amb sancions, i en cap dels casos no hi ha menors implicats.

"Són quatre, reportats en el nostre sistema, en cinc exercicis, en una ONG on hi treballem 1.400 persones i 1.700 voluntaris."

En concret, dues persones van ser amonestades per comentaris de connotació sexual cap a les seves companyes, i l'ONG així ho va fer constar en els seus expedients laborals, segons ha avançat en roda de premsa la directora adjunta de la filial espanyola d'Oxfam, Pilar Orenés.

Una tercera persona va ser sancionada per assetjament i intimidació a una empleada, i tot que ja no treballava en l'organització quan va arribar la denúncia, l'ONG també ho va reflectir en el seu expedient laboral; l'altra persona va ser acomiadada pel pagament de serveis sexuals a una dona.

1.200 baixes de socis

Oxfam Catalunya, que ha demanat confiança als 60.000 socis, ha admès que 1.200 persones ja s'han donat de baixa com a socis.

Francesc Mateu, director d'Oxfam Intermón Catalunya, en declaracions a TV3, ha dit que són casos ja detectats, que van passar entre les 3.100 persones que actualment formen part de la institució al món.

Mateu creu que, amb el temps, recuperaran la confiança i la credibilitat en els seus projectes humanitaris i de cooperació i ha insistit que la gent que treballa a l'ONG continua treballant amb la mateixa il·lusió, que continua fent la mateixa feina que feia quan va esclatar la polèmica i "amb les mateixes ganes per canviar aquest món per a tothom i, especialment, per a les dones".

L'ONG es troba immersa en una crisi arran de l'escàndol a Haití, un escàndol que no ha arribat sol. Fa uns dies van detenir a Guatemala el president d'Oxfam Internacional per un cas de corrupció. Ara, la crisi amenaça d'estendre's a altres ONGs.

Notícia relacionada: Metges Sense Fronteres admet 24 casos d'assetjament o abusos sexuals l'any passat

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut