Barcelona

Oxfam Catalunya demana confiança als 60.000 socis i condemna els fets d'Haití

Els responsables de l'ONG a Catalunya temen que l'escàndol provoqui baixes entre els socis i faci desconfiar de la feina de les organitzacions humanitàries

RedaccióActualitzat

Oxfam Intermón a Catalunya tem una crisi de confiança en el sector de les ONG després de l'escàndol pels alts càrrecs que van pagar prostitutes amb fons de l'ONG a Haití després del terratrèmol del 2010.

El director d'Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, assegura que han endurit els controls i filtres interns i demana als socis que els facin confiança perquè no acabi pagant les conseqüències d'un fet aïllat la població més vulnerable:
 

"És molt dur per a nosaltres reconèixer que ha passat això. Sabem que al costat de gent amb aquesta actitud tan negativa cap als drets humans hi ha milers de treballadors que s'estan deixant cada dia tota la seva força per atendre situacions que ningú sabrà mai."

A Catalunya, Oxfam Intermón té actualment 60.000 socis, i és una de les quatre associacions sense ànim de lucre amb més seguidors. Però els responsables de l'ONG temen que l'últim escàndol provoqui baixes i faci créixer la desconfiança en la feina de les organitzacions humanitàries.

Al seu web, Oxfam Intermón ha publIcat un comunicat en què condemna i es disculpa pels fets d'Haití i en què assegura que es treballa en mecanismes de control i coordinació perquè no torni a passar res semblant.

 

 

Els fets es remunten al 2011, quan set alts càrrecs d'Oxfam enviats a Haití per la delegació del Regne Unit després del terratrèmolt que va arrasar el país van contractar prostitutes, algunes menors, i van muntar orgies amb fons de l'entitat. Tots els implicats en aquells fets es van desvincular de l'ONG mesos després, però cap d'ells va ser denunciat davant les autoritats.

A més, quan es va acabar la investigació interna, l'ONG va modificar els protocols de funcionament. Ara, tots els treballadors han de firmar un codi ètic de conducta i tenen un sistema d'informació intern en què qualsevol empleat pot denunciar anònimanent tot tipus d'abús. També s'estan coordinant amb d'altres ONGs:

"En aquest moment estem intentant posar en marxa un sistema de llistes de persones que han estat acomiadades per raons d'aquest tipus de cara a que ni internament es pugui contractar cap altra Oxfam, ni externament cap altra entitat."

Oxfam nega haver amagat el cas en el seu moment. Malgrat les disculpes i les explicacions de l'ONG, el govern del Regne Unit ja ha anunciat que retirarà les subvencions públiques a les entitats humanitàries vinculades amb qualsevol mena d'escàndol sexual. Els implicats en l'escàndol sexual d'Oxfam eren de nacionalitat britànica.

La ministra de Desenvolupament Internacional del Regne Unit, Penny Mordaunt, ha exigit garanties sobre el comportament i les activitats dels cooperants a l'estranger, amenaçant de tancar l'aixeta de les ajudes i subvencions, fins i tot si els directius no acrediten una línia moralment acceptable.

D'altra banda, el diari "The Sunday Times" amplia el radi d'abast de l'escàndol i assegura que més de 120 treballadors de diverses entitats  humanitàries britàniques van ser acusats d'abusos sexuals durant l'any passat.


  


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut