Logronyo

Otegi, a la sortida de la presó: "El millor lehendakari i el millor alcalde, el poble"

El líder de l'esquerra abertzale surt de presó i es reivindica com un pres polític

RedaccióActualitzat

El principal líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, ha sortit de la presó de Logronyo cinc minuts abans de les nou del matí després de passar-hi 6 anys i mig reclòs per haver intentat reconstruir l'antiga Batasuna.

Otegi ha estat aclamat i rebut amb abraçades i aplaudiments per les 200 persones que l'esperaven a les portes de la presó de Logronyo amb pancartes i ikurriñes. Entre ells, diputats i senadors catalans: Santiago Vidal, Lluís Llach i David Fernàndez, entre d'altres. També, la cúpula de Sortu. Una de les primeres abraçades l'ha fet Otegi amb el seu fill mentre alguns dels assistents cridaven "independència".

Les persones que l'esperaven, a més, li han fet un corredor i Otegi ha caminat uns 200 metres des d'on ha pronunciat unes breus paraules en euskera i castellà des d'un faristol. L'històric líder abertzale s'ha reivindicat com a pres polític:

"Efectivament sí que existeixen presos polítics a l'estat espanyol. No hi ha totes aquestes càmeres quan surten de la presó els presos socials, quan expulsen immigrants des d'aquestes presons o quan expulsen la gent humil i treballadora de casa seva. (...). I la realitat és que no hi hauria totes aquestes càmeres si no sabessin que avui surt, com en tantes altres ocasions, un pres polític d'una presó espanyola"

També ha dit que la pau és el camí:

"La pau és el camí i s'ha d'arribar a aquesta aposta fins al final. Ens van ficar a la presó com a bascos i en sortim com a bascos; ens van ficar a la presó com a independentistes, i en sortim com a independentistes i ens van ficar a la presó com a socialistes i en sortim com a socialistes."

Una de les incògnites lligades a l'alliberament d'Otegi era la seva participació en les eleccions al Parlament basc, previstes per a la tardor vinent. En aquest sentit, s'ha limitat a donar la veu al poble:

"El millor lehendakari i el millor alcalde, el poble."

En una entrevista a "The New York Times", publicada en les darreres hores, però, assegura que es postularà en les eleccions internes d'EH Bildu al març per ser candidat en les eleccions basques. Otegi és una de les principals opcions amb què compta l'esquerra abertzale, però la seva possible candidatura a lehendakari podria veure's truncada pels deu anys d'"inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu i inhabilitació especial per a treball o càrrec públic" imposats per l'Audiència Nacional.

Sis anys i mig de presó

Otegi recupera la llibertat després de 2.331 dies empresonat per haver intentat reconstruir la il·legalitzada Batasuna a través del projecte Bateragune. El Tribunal Suprem va rebaixar a sis anys i mig la pena de deu anys de presó que li havia imposat l'Audiència Nacional. Otegi ha abandonat el centre penitenciari com a secretari general de Sortu, càrrec pel qual va ser escollit malgrat la seva condició de pres.

A la tarda, tindrà lloc una benvinguda al seu poble natal, Elgoibar.

Abans de sortir, Otegi ha penjat una imatge des de la seva cel·la a la presó.

 

El jutge ordena vigilar els actes de rebuda

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha rebutjat prohibir els actes de rebuda i homenatges previstos després de la sortida de presó d'Otegi, però ha ordenat a la policia que vigili si es produeixen delictes d'enaltiment del terrorisme. En una interlocutòria feta pública aquest dilluns, Velasco fa referència a la rebuda a l'exterior de la presó de Logronyo, a l'homenatge a Elgoibar aquest mateix dimarts i a l'acte polític al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià del 5 de març.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut