Euskadi

Otegi reclama al govern que desactivi la llei de partits per avançar en el procés de pau

Missatge amb dues cares d'Arnaldo Otegi al govern del PSOE. El líder de la il·legalitzada Batasuna ha refermat la seva aposta per resoldre el conflicte basc, però ha demanat a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que faci passos per desencallar la situació actual. Otegi ha estat clar i ha reclamat al govern que desactivi el que ell anomena "instruments del passat". El líder abertzale creu que si no es deixen enrere mecanismes com la llei de partits o la "doctrina Parot", que obliga al compliment de penes de fins a 30 anys en casos concrets, el procés continuarà en crisi.

Actualitzat
Otegi ha aprofitat una roda de premsa per fer costat als imputats en el sumari 35/02 pel presumpte finançament de la banda terrorista a través de les "herriko tabernes", per parlar sobre el procés de pau. El líder abertzale ha assegurat a Sant Sebastià que "els instruments del passat", des de "la llei de partits fins a la 'doctrina Parot'", han de ser desactivats si es vol construir un procés de diàleg multilateral. De fet, la doctrina que rep el nom de Henri Parot, el primer etarra que va patir les conseqüències de la seva aprovació, és un dels inconveninents més grans en el procés de pau, ja que estipula el compliment de penes de 30 anys per a aquells detinguts que siguin reincidents i tingun comdemnes superiors a aquest període.

Malgrat tot, el líder de la il·legalitzada Batasuna ha reiterat que l'esquerra abertzale "manté intacta la seva aposta per donar una resposta democràtica al conflicte que viu Euskal Herria", però va insistir que això "només es pot fer si es desactiven els instruments del passat que el PSOE va pactar amb el PP".

Pel que fa al tema de la roda de premsa, Otegi va explicar que el processament dels dirigents de Batasuna en el sumari 35/02 no és més que una altra fotografia de l'agressió "permanent, constant i estructural" contra l'esquerra abertzale. Aquest sumari fa referència al finançament de la banda terrorista i a la vinculació d'ETA amb Batasuna. En aquest sentit, el líder de la formació il·legalitzada s'ha preguntat com es pot construir un procés de diàleg multilateral "si una de les parts que en forma part és permanentment colpejada, acorralada i perseguida policialment i judicialment".

Otegi ha responsabilitzat directament d'aquesta situació el govern socialista, que, segons ha afirmat, és el que s'ha d'ocupar que les coses no siguin així i ha de garantir unes condicions d'igualtat per engegar un procés de diàleg. El líder de Batasuna ha recordat que el que ell anomena "repressió" no ha condicionat políticament l'esquerra abertzale. Per aquest motiu, ha fet una crida a la responsabilitat dirigida a l'executiu socialista perquè cessi el que Otegi titlla de "nivell d'hostilitat i agressió permanent".

El dirigent radical ha insistit, malgrat tot, que no hi ha hagut cap tipus de variació en l'aposta política que l'esquerra abertzale va fer a Anoeta, on es va decantar per iniciar un procés de diàleg polític que condueixi a la solució del conflicte.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut