Sant Sebastià

Otegi posa Catalunya i Escòcia d'exemple a seguir en el seu retorn a la política basca a Sant Sebastià

13.000 de persones omplen el velòdrom d'Anoeta per donar la benvinguda a Otegi

RedaccióActualitzat

Igual que fa 12 anys, Arnaldo Otegi ha omplert el Velòdrom d'Anoeta a Sant Sebastià. L'acte del 2004 va ser l'inici del distanciament de l'esquerra abertzale amb la violència d'ETA. Aquest dissabte, Otegi, davant d'unes 13.000 persones i emmirallant-se en el procés català, ha defensat que l'única via per la llibertat és la construcció d'un nou estat.

L'acte ha despertat una gran expectació. Ha escenificat la tornada a casa d'Otegi després de més de sis anys a la presó, amb el seu primer míting a terres basques. També ha estat una demostració de força i de suport al secretari general de Sortu per part de l'esquerra abertzale.

Otegi: "Catalunya i Escòcia són la via a seguir"

En el seu parlament, Otegi ha explicat que ara considera que existeixen condicions, també a Europa, perquè es constitueixin nous estats a través de mitjans democràtics.

Escòcia i Catalunya ens han mostrat, ha dit, que això és possible, i que aquesta és una visió encertada. Otegi ha afegit que el País Basc necessita també constituir-se en estat propi.

"Escòcia i Catalunya han demostrat que amb majories populars es poden construir nous estats."

Otegi ha enviat ha enviat un missatge als catalans presents en el seu homenatge al velòdrom d'Anoeta:

"Esteu fent història. Estem aprenent molt. El poble basc no us deixarà sols. Quan l'estat s'alci contra vosaltres, ens tindreu al costat."

El líder abertzale també ha explicat que els agradaria col·laborar en la democratització de l'estat espanyol, però que això és impossible, perquè "no passarà mai". Per això, demana a la "nova esquerra espanyola" que sigui honesta i que quan vegi que la via del referèndum no té futur se sumi als processos constituents de Galícia, el País Basc i Catalunya.

Otegi ha dit que el procés d'independència al País Basc el podria liderar el bloc que hi ha a l'esquerra del PNB, perquè, segons ha explicat, hi ha una marea de fons que vol reconstruir el país des d'aquesta perspectiva i que ha lluitat amb aquests objectius des de fa 40 anys.

 

ERC destaca la importància d'Otegi

El dirigent d'ERC Isaac Peraire ha destacat la importància de l'excarceració d'Arnaldo Otegi, en aquest moment de "recuperació nacional" dels pobles de l'estat.

Abans de començar l'acte de benvinguda a Arnaldo Otegi, Peraire ha afirmat que s'ha traslladat a la capital guipuscoana en representació d'ERC, per estar "al costat d'Otegi i el poble basc en aquest moment tan important".

En aquest sentit, ha recordat que, avui dia, "els pobles de l'estat viuen un procés de recuperació nacional i de justícia social". "Volem treballar per això i estem aquí per mostrar el nostre suport a Otegi i a tota l'esquerra basca."

Barrena diu que Otegi portarà al desarmament total

El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, creu que gran part de la societat basca considera que Arnaldo Oregi pot portar el desarmament d'ETA fins a "les últimes conseqüències" i que és "un referent important" per aconseguir la pau.

Davant d'iniciar-se al Velòdrom d'Anoeta, l'acte de benvinguda a Otegi, excarcerat en passat dimarts, Barrena ha afirmat que l'acte polític d'aquest dissabte "serà una fita important en la vida política d'aquest país".

EH Bildu espera que Otegi sigui un generador d'il·lusió

La portaveu d'EH Bildu al Congrés, Marian Beitialarrangoitia, ha mostrat la seva esperança que l'exportaveu de Batasuna i secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, sigui "un generador d'il·lusió i força" per "construir l'Euskal Herria" del futur.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut