Navarra

Otegi diu que ANB actuarà amb responsabilitat i retreu a Na-Bai que li demani que condemni la violència per poder segellar un pacte a Pamplona

La il·legalitzada Batasuna ha retret als nacionalistes de Nafarroa Bai que demanin a Acció Nacionalista Basca que condemni la violència com a condició per poder segellar un pacte a l'Ajuntament de Pamplona. Així ho ha afirmat el seu portaveu, Arnaldo Otegi, qui ha assegurat també que condicions d'aquest tipus no les han imposat a altres partits. Amb aquestes declaracions, el líder abertzale ha respost a la candidata de Na-Bai a l'alcaldia de Pamplona, Uxue Barkos, que va assegurar que estaria disposada a ser alcaldessa de la ciutat amb els vots d'ANB, però sempre que rebutgessin la violència.

Actualitzat

El portaveu de la il·legalitzada Batasuna ha rebutjat la condició prèvia de condemnar la violència i ha afirmat que ANB actuarà "amb responsabilitat" en les institucions en què s'han convertit en la clau del govern, com l'Ajuntament de Pamplona. Per Otegi, el debat de condemna de la violència és fals perquè, segons ha dit, en els estatuts d'ANB hi ha un "rebuig exprés" de la violència i, tot i això, s'han il·legalitzat la meitat de les llistes electorals. A més, ha afirmat que a l'esquerra abertzale l'"irrita profundament" que li posin condicions quan és Na-Bai el partit que necessita els vots i, a més, està disposat a pactar amb els socialistes, que no condemnen la tortura i mantenen les forces d'ocupació.

En qualsevol cas, el líder abertzale ha destacat que ANB actuarà amb responsabilitat en la seva estratègia de pactes i ha explicat que creu que s'ha de donar suport als governs progressistes i abertzales a qualsevol lloc.

Pel que fa a la campanya d'assetjament a líders polítics que han protagonitzat simpatitzants de l'esquerra abertzale durant la campanya electoral, el líder de Batasuna hi ha tret importància. D'altra banda, ha titllat d'estranya la col·locació d'un artefacte explosiu casolà a sota del vehicle del candidat del PSE-EE a l'Ajuntament de Getaria, José Antonio Elola, i ha dit: "Altres vegades fets d'aquest tipus s'han lligat a determinades reivindicacions dels escortes"; tot i que ha volgut matisar: "No vull dir que en aquest cas, hagi estat així, però ens ha sorprès".

Finalment, Otegi ha dit que el gran perdedor en les eleccions forals i municipals ha estat el PNB i ha afegit que ANB ha obtingut uns "resultats boníssims".

Anar al contingut