Barcelona

Otegi celebra que el procés català estigui "descosint les costures del règim del 78"

Al Parlament, Otegi s'ha reunit amb representants de JxSí, la CUP i també amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell

RedaccióActualitzat

El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha agraït al sobiranisme català que hagi "posat en marxa un procés exemplar, democràtic i pacífic que està descosint les costures de règim de 1978". En la roda de premsa que ha fet a la cambra catalana, el líder "abertzale" ha assenyalat que tenia "dos deutes pendents" amb Catalunya. Un, des d'un punt de vista personal, era agrair "tota la solidaritat i la calor humana" rebuda durant la seva etapa a la presó i, en nom de "l'independentisme basc", l'impuls d'un procés del qual ha dit que "els bascos i les basques tenim molt a aprendre".

"El procés el veig amb una salut força envejable, ja m'agradaria a mi tenir un procés amb la mateixa salut envejable que el que tenen els catalans i les catalanes"

 

"La nostra aposta no té marxa enrere"

El líder "abertzale" ha dit que, en les trobades que ha mantingut a la cambra catalana, ha intentat explicar "la situació real" que viu el País Basc. Otegi s'ha referit al moment polític basc com a "procés de recuperació de la nostra sobirania" en comptes de "procés de pau":

"Perquè existeixi un procés de pau ha d'haver-hi dues parts que tinguin interès que la pau es construeixi i és evident, des del nostre punt de vista, que en el cas de l'estat espanyol ni hi ha voluntat ni hi ha vocació ni hi ha proposta ni hi ha cap anhel per construir una societat democràtica"

En aquest sentit, ha tornat a insistir que l'esquerra independentista basca fa una aposta "exclusivament per les vies polítiques i democràtiques i aquesta aposta no té marxa enrere". Otegi ha assenyalat que l'esquerra "abertzale" se sent "orgullosa d'haver fet aquesta aposta" cap a "una estratègia que a Catalunya està donant fruits":

"Hem de posar en marxa el nostre procés, que probablement tindrà algun tipus de diferència amb el català, però que mostrarà forces similituds en el sentit que és un procés que busca recuperar la nostra sobirania nacional"

Otegi ha resumit el programa polític de l'esquerra "abertzale" en tres eixos: el rescat social, el rescat nacional i la solució d'una "pàgina del passat que encara té serrells: els presos, el desarmament i les víctimes".

Preguntat sobre la seva posició respecte a les víctimes del terrorisme, ha defensat que "és millor parlar amb les víctimes i parlar menys de les víctimes". Otegi ha deixat entreveure trobades amb víctimes en el marc d'una "agenda privada" dels "abertzales".

"Jo vaig tenir ocasió fa ja quatre anys de demanar perdó si en la meva qualitat de portaveu de l'esquerra "abertzale" havia afegit dolor a les víctimes. Allò va ser interpretat com una petició de disculpes i de perdó en aquells temps i, tanmateix, quatre o cinc anys després em continuen fent la mateixa pregunta"

Otegi ha assegurat que l'esquerra "abertzale" ha fet "passos en aquesta direcció" i els continuaran fent. "Que ningú dubti que nosaltres assumirem les responsabilitats que haguem d'assumir en aquest terreny", ha promès.

Invitació a Podem perquè se sumi a l'independentisme després del 26-J

En la seva reunió a porta tancada amb membres de la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació del Parlament, Otegi ha convidat Podem i els seus aliats del grup de Catalunya Sí que es Pot a sumar-se a l'independentisme després de les eleccions del 26 de juny, si l'aritmètica no permet una majoria favorable a un referèndum.

Els parlamentaris Albano Dante Fachin i Joan Josep Nuet han reivindicat que mai s'havia avançat tant en aquesta matèria i que en les properes eleccions generals poden guanyar. A més, s'han mostrat convençuts que, abans d'abraçar la idea d'un estat independent, l'esquerra "abertzale" i el món independentista acabaran sumant-se a la reivindicació d'un "referèndum acordat".

Reunions amb Forcadell, JxSí i la CUP

Al Parlament, Otegi s'ha reunit amb representants de JxSí, la CUP i també amb la presidenta i el vicepresident de la cambra, Carme Forcadell i Lluís Maria Corominas.

La presidenta del Parlament ha rebut Otegi a les 3 de la tarda. La reunió entre Forcadell i el secretari general de Sortu ha durat mitja hora. Després de les fortes crítiques de PP i Ciutadans, que l'han acusada de no ser "la presidenta de tots", Forcadell ha anunciat que també es reunirà dilluns que ve amb representants de les víctimes del terrorisme.

 

Otegi també ha puntualitzat que no ha fet "gestions" per trobar-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha reconegut que, arran de la polèmica al voltant de la seva visita al Parlament, una reunió així podria portar "problemes" al president català.

Rebuda amb gran expectació mediàtica

Otegi ha arribat al Parlament poc després de les 12 del migdia, acompanyat dins d'una furgoneta per l'exdiputat cupaire David Fernandez i enmig tant d'aplaudiments com d'una esbroncada. A les portes del Parlament l'esperaven les diputades de la CUP Anna Gabriel i  Eulàlia Reguant, entre d'altres. La seva visita d'Otegi ha aixecat una forta polèmica i ha arribat enmig d'una gran expectació.

 

L'activitat parlamentària, centrada en la visita d'Otegi

Abans de l'arribada d'Otegi, la seva visita ha centrat la sessió de control al govern. El portaveu del PP, Xavier García Albiol, l'ha titllada d'"acte indigne" i d'"insult als catalans" i ha criticat la "indiferència" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Puigdemont ha qualificat d'inadmissibles els retrets d'Albiol i li ha recordat les paraules de José María Aznar, quan va dir que "sense violència es pot parlar de tot". La diputada de la CUP Anna Gabriel ha lamentat que la visita del líder abertzale hagi aixecat tanta polèmica.

A la mateixa hora, PP i Ciutadans s'han reunit amb representants d'associacions de víctimes del terrorisme també al Parlament. Els dos partits han organitzat la reunió com un acte de desgreuge per la visita del líder de Sortu a la cambra catalana.

"Hipercor mai hauria d'haver succeït"

Al vespre, Otegi ha participat en l'acte "Temps de pau, vents de llibertat" al centre cultural Fabra i Coats, on ha dit que l'atemptat a Hipercor del 19 de juny de 1987 "mai hauria d'haver succeït" i ha dit que "comparteix" el dolor de les víctimes i els seus familiars.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut