País Basc

Otegi assegura que el debat sobre la violència pretén amagar el veritable debat: l'origen del conflicte

Amb motiu del segon aniversari de la proposta d'Anoeta, el portaveu de Batasuna, Arnado Otegi, n'ha fet balanç. Otegi considera, en un article publicat el diari "Gara", que el debat sobre la violència "pretén tirar pilotes fora i amagar el veritable debat: si anem a les arrels del conflicte i hi donem una solució". Després de reconèixer que el procés de pau viu un moment "molt delicat", Otegi n'ha responsabilitzat el govern espanyol, que no té "la mateixa voluntat, la determinació ni la mateixa ambició història" dels abertzales. Otegi creu que la clau està en els partits bascos, tot i que ha lamentat que en altres sectors "imperin més els càlculs electorals i a curt termini".

Actualitzat

Otegi ha reconegut que ara és "un moment molt delicat" en el procés de pau i que les "coses estan realment malament". Una responsabilitat que, segons ha dit, és del govern espanyol, que no té "la mateixa voluntat, la mateixa determinació ni la mateixa ambició història" que té l'esquerra abertzale, que pretén "respectar la identitat nacional del poble basc i els seus habitants, les condicions democràtiques, així com la decisió que democràticament adopti la seva ciutadania".

El portaveu de Batasuna creu que la clau està en els formacions polítiques basques, que han de pactar un mètode i una agenda política per al diàleg". "És la nostra responsabilitat arribar a aquest acord, no tirem pilotes fora, ni a la teulada d'ETA ni a la de la kale borroka", ha sentenciat el portaveu de Batasuna, que ha assegurat que ETA comparteix l'esquema d'Anoeta amb "els dos carrils que ja s'han posat en marxa" i que no pretenen tutelar el debat entre els partits bascos. "Una altra cosa és negar-li a ETA opinió política i el seu dret a expressar-la", ha dit.

Quan fa set mesos que ETA va declarar la treva, Otegi ha insistit que l'esquerra abertzale continua amb "la branca d'olivera a la mà" i que "no la deixarà caure". En aquest sentit, ha dit que s'ha d'arriscar políticament. "L'esquerra abertzale ho fa des de fa anys", ha assegurat el seu portaveu i ha afegit: "El que comprovem amb decepció és que en altres sectors imperen més els càlculs electorals i a curt termini."

El portaveu de Batasuna considera que el debat sobre la violència pretén desviar l'atenció del veritable debat: "Si anem al cor del conflicte i hi donem una solució." En aquest context, ha reiterat que "és més difícil fer la pau que la guerra" i ha afirmat que solucionar un conflicte és "anar més enllà de les arrels i donar-li una solució satisfactòria de manera acordada i democràtica". Així, ha recordat que els dos grans problemes històrics són el debat territorial i el de l'àmbit de la decisió. Precisament, "sobre això s'ha de discutir i s'ha d'acordar", ha sentenciat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut