Brussel·les

Otegi acusa el govern espanyol d'entorpir el procés de pau i d'utilitzar el conflicte basc per ocultar les deficiències de l'estat

El líder independentista proposa mirar el futur amb la implicació de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

Missatge del líder de Sortu, Arnaldo Otegi, a Mariano Rajoy, des del Parlament Europeu. Otegi creu que intentar utilitzar el conflicte basc per ocultar els problemes de l'estat és una estratègia condemnada al fracàs i ha acusat el govern espanyol d'entorpir el procés de pau.

"Vull aprofitar aquesta compareixença per dirigir-me al president espanyol i dir-li amb absoluta claredat que tractar de continuar instrumentalitzant tant la meva persona com el conflicte basc per amagar les greus deficiències d'aquest estat és una estratègia condemnada al fracàs. Les estratègies de tinta de calamar que pretenguin, mitjançant aquesta instrumentalització, amagar els greus problemes d'aquest estat, no funcionaran".

El líder independentista ha afirmat que la seva visita al Parlament Europeu va encaminada a "anunciar una política nova" i ha demanat al govern espanyol que deixi d'estar "ancorat al passat":

"Nosaltres no hem vingut aquí a anunciar una política nova. Ells continuen ancorats al passat; nosaltres mirem de cara i de front al futur."

D'altra banda, l'exlíder de Batasuna ha demanat al govern espanyol que alliberi a "tots" els presos d'ETA i permeti el retorn dels "refugiats" i dels "deportats". Ho fa, diu, en "justa reciprocitat" pel cessament del terrorisme d'ETA. Otegi també ha carregat contra la política de dispersió dels presos bascos, que segons creu no té "cap sentit", "no està justificat jurídicament" i és "cruel" per als familiars dels "presos bascos". En aquest sentit ha deixat clar que no hi pot haver un escenari de pau amb "centenars" de "presos polítics".

Otegi, que en les pròximes setmanes visitarà també Catalunya, ha aprofitat el minut de silenci al Parlament Europeu per recordar la massacre de Guernica avui fa just 79 anys per llençar el seu missatge sobre les víctimes i demana més implicació a les víctimes:

"Faig meu aquest minut de silenci en nom de totes les víctimes de totes les parts que han passat en el conflicte basc al llarg de tots els anys. Entenem que la UE s'hauria d'implicar. La pregunta és: si s'ha implicat en el procés colombià i l'irlandès, per què no ocupar-se del conflicte basc?"

La presència d'Otegi a l'Eurocambra ha provocat malestar entre alguns eurodiputats espanyols, que mentre ell acabava de parlar, han convocat a les portes de l'hemicicle un minut de silenci per les víctimes d'ETA. El PP, el PSOE, Ciutadans i UPyD s'han concentrat juntament amb una trentena d'alcaldes socialistes del País Basc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut