Los Angeles

"Moonlight" guanya l'Oscar a millor pel·lícula, tot i que "La la land" puja per error a recollir-lo

"La la land" es queda a mig camí: millor director i actriu, però no millor pel·lícula, que és per a "Moonlight" després d'un error sonat

RedaccióActualitzat

Gran error i final esperpèntic en la 89a edició de la gala dels Oscars. Ha estat en el darrer moment, quan Faye Dunaway i Warren Beatty atorgaven el guardó de millor pel·lícula a "La la land" quan, en realitat, havia guanyat "Moonlinght". Faye Dunaway ha llegit "La la land" i quan el seu director, Damien Chazelle, i els seus protagonistes, Emma Stone i Ryan Gosling, ja eren dalt de l'escenari per recollir-lo han vist que no eren ells els guanyadors, sinó la pel·lícula "Moonlight". La sorpresa i el desconcert han estat monumentals.

Warren Beatty, encarregat, juntament amb Faye Dunaway d'entregar el guardó de cinema més important del món, ha explicat, uns segons després, com s'ha originat l'equivocació: a causa d'un canvi en el sobre que ell i Dunaway han rebut, i que era el del premi anterior, a la millor actriu. Un final de festa mai vist.

"La la land" ha tingut, doncs, una victòria agredolça. S'ha quedat sense el guardó de millor pel·lícula després de gaudir-ne uns instants, i, finalment, s'ha endut sis estatuetes de les 14 a què estava nominada. De tota manera, ha guanyat premis de les categories importants com el de millor director per a Damien Chazelle, que es converteix en el director més jove que guanya un Oscar, amb 32 anys, i el de millor actriu per a Emma Stone. També ha guanyat els dos guardons musicals: el millor banda sonora i millor cançó, per "City of the stars", així com el de millor disseny de producció i millor fotografia.

A banda del màxim guardó, el de millor pel·lícula, "Moonlight", de Barry Jenkins, també s'ha endut el premi a millor guió adaptat i Mahershala Ali, el de millor actor de repartiment pel mateix film. 

Casey Affleck també ha pres l'Oscar a Ryan Gosling i ha imposat el drama per "Manchester frente al mar" en la categoria de millor actor protagonista. "Manchester by the sea" també ha recollit l'Oscar a millor guió original. "Hasta el último hombre" també ha aconseguit dos Oscars en categories inferiors: millor muntatge i millor mescla de so.

Viola Davis, per la seva banda, ha recollit el de millor actriu, també de repartiment, per "Fences". Així doncs el "black power" ha aconseguit Oscars importants després de la polèmica gala de l'any passat, marcada per les crítiques per la falta d'afroamericans premiats.

"La llegada", "Zootròpolis", "Escuadrón suicida", "El libro de la selva", "Animals fantàstics i on trobar-los", "Fences", "El vigilante", "O. J.: Made in America", "Sing", "The White Helmets" i "Piper" n'han obtingut un cada una. Aquí tens els premis:

- Millor pel·lícula: "Moonlight"

- Millor director: Damien Chazelle ("La la land. La ciudad de las estrellas")

- Millor actor: Casey Affleck ("Manchester frente al mar")

- Millor actriu: Emma Stone ("La la land. La ciudad de las estrellas")

- Millor actor secundari: Mahershala Ali ("Moonlight")

- Millor actriu secundària: Viola Davis ("Fences")

- Millor guió original: "Manchester frente al mar"

- Millor guió adaptat: "Moonlight"

- Millor documental: "O. J.: Made in America" (Ezra Edelman)

- Millor pel·lícula de parla no anglesa: "El viajante" (Iran)

- Millor pel·lícula d'animació: "Zootròpolis"

- Millor muntatge: "Hasta el último hombre"

- Millor cançó original: "La la land. La ciudad de las estrellas"

- Millor banda sonora: "La la land. La ciudad de las estrellas"

- Millor vestuari: "Animals fantàstics i on trobar-los"

- Millors efectes visuals: "El libro de la selva"

- Millor direcció artística: "La la land. La ciudad de las estrellas"

- Millor direcció de fotografia: "La la land. La ciudad de las estrellas"

- Millor maquillatge i perruqueria: "Escuadrón suicida"

- Millor muntatge de so: "La llegada"

- Millor mescla de so: "Hasta el último hombre"

- Millor curtmetratge: "Sing"

- Millor curt documental: "The White Helmets"

- Millor curt d'animació: "Piper"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut