Òscar Camps, flanquejat per Pau Donés i Josep Maria Espinàs, amb el guardó de Català de l'Any (ACN)
Òscar Camps, flanquejat per Pau Donés i Josep Maria Espinàs, amb el guardó de Català de l'Any (ACN)
Barcelona

L'activista Òscar Camps, escollit Català de l'Any

El guardó li reconeix la seva tasca de rescat de refugiats a l'illa grega de Lesbos amb l'ONG Proactiva Open Arms

RedaccióActualitzat

Òscar Camps, activista i socorrista de l'ONG de Badalona Proactiva Open Arms, és el nou Català de l'Any 2015. Per votació popular, Camps ha recollit el guardó, que reconeix la seva tasca de rescat de refugiats a l'illa grega de Lesbos, procedents majoritàriament de Síria.

En el seu discurs després de rebre el guardó, Camps ha destacat el paper dels voluntaris de l'organització i ha retret als governants que "amb uns quants voluntaris hem fet molt més que 28 governs del segle XXI".

"L'Europa de les llibertats i dels valors ha naufragat."

 

Els altres finalistes de la gala eren Pau Donés, cantant i líder de Jarabe de Palo, i Josep M. Espinàs, escriptor i assagista. El Teatre Nacional de Catalunya ha estat l'escenari d'aquesta setzena edició del Català de l'Any, organitzada per "El Periódico de Catalunya" i transmesa per TV3.

També s'han lliurat els premis Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària a Stop Mare Nostrum (SMM) i la distinció a la Millor Iniciativa Empresarial a Simon Holding, fabricant de material elèctric.

L'organització Proactiva Open Arms té experiència a ajudar i rescatar persones que fugen del seu país. Com ha destacat l'organització de l'acte, "són professionals que treballen a les costes espanyoles i l'única ONG de salvament que treballa per mar". Amb el documental "To Kyma. Rescat al mar Egeu", obra de David Fonseca i Arantza Díez, l'equip d'Òscar Camps ha pogut difondre la seva feina i la dels seus companys de Proactiva i així poder denunciar la passivitat d'Europa.

En altres ocasions, l'estatueta ha estat per a Ernest Lluch, Pasqual Maragall, Joaquim Maria Puyal, Neus Català, Pep Guardiola o sor Lucía Caram, entre d'altres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut