Os de Balaguer

Os de Balaguer estrena un toc per reivindicar el dret de les campanes a sonar

Actualitzat

(ACN) Os de Balaguer ha estrenat aquest diumenge un nou toc per reivindicat el dret de les campanes a sonar. Ha estat durant la XXIX edició de la Trobada de Campaners, on també s'ha reclamat que s'ensenyi a tocar les campanes a les escoles per la seva importància històrica i cultural.

Des de fa tres anys la Trobada de Campaners compon un toc per a una causa que es creu justa. L'any passat va ser per a l'esport femení i el 2014 per a les malalties rares. Aquesta vegada la Confraria de Campaners de Catalunya i l'Ajuntament d'Os de Balaguer han decidit dedicar-lo a les campanes emmudides com a crit d'alerta per evitar que siguin silenciades per motius econòmics o normatius.

Així sona el nou toc:


Durant la trobada s'ha fet un acte de reconeixement al municipi de Rosselló, al Segrià, que es va quedar sense campanar quan es va desplomar al gener, i també a l'Associació de Veïns del Barri Vell de Girona, per la seva lluita per restablir el toc nocturn prohibit per l'Ajuntament arran de les queixes d'un hotel.

S'ha presentat un manifest per reclamar el dret a sonar de les campanes ja que es considera que el seu so i les funcions que han tingut al llarg de la història són un símbol de la cultura i la identitat dels pobles. Per això el text també demana a les autoritats que les respectin i protegeixin d'aquells que les volen emmudir.

La Trobada ha reunit una setantena de campaners de tot l'Estat i de França i es calcula que per la població hi han passat unes 1.500 persones.

L'Ajuntament d'Os de Balaguer ha anunciat l'objectiu de poder estrenar l'any que ve, coincidint amb la trentena edició de la Trobada, una rèplica de l'Honorata, la campana que Felip V va fer destruir com a càstig per haver tocat a sometent durant el setge de Barcelona el 1714.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut