Barcelona

Oriol Pujol:"No formo part de cap trama corrupta"

El diputat de CiU Oriol Pujol ha declarat durant gairebé 12 hores al TSJC per la seva presumpta relació amb una trama que pretenia arreglar en benefici propi les adjudicacions d'estacions d'ITV a Catalunya. Pujol s'ha mostrat satisfet de poder-se explicar per poder començar a invertir el relat "que durant aquest darrer any s'ha anat articulant i que m'ha assenyalat a mi".

RedaccióActualitzat
El diputat de CiU Oriol Pujol ha declarat durant 12 hores davant del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Anglada per la seva presumpta relació amb una trama que pretenia arreglar en benefici  propi les adjudicacions d'estacions d'ITV a Catalunya. En una compareixença davant dels mitjans a quarts d'onze de la nit, Pujol s'ha mostrat satisfet de poder-se explicar i desmentir molts punts del sumari i declaracions de terceres persones que no eren certes. "Avui tot just he pogut començar a dir-hi la meva. Estic content d'haver pogut declarar i és bo que ho hagi pogut fer amb prou detall."

"No formo part de cap trama corrupta que pretengués atorgar estacions d'inspecció tècnica de vehicles. Des del meu punt de vista aquesta trama no existeix. Ni en formo part ni la coordino", ha assegurat. "Tota la intervenció que he tingut és per l'interés polític", per consolidar un model d'acord amb uns criteris tècnics que sovint han estat passats per alt.

Pujol ha manifestat el seu "disgust" per com gent que el coneix s'ha referit a ell al sumari del cas. No ha volgut entrar en detalls de la declaració perquè la instrucció continua, però ha aprofitat per apuntar "algunes falsedats" que se li atribuïen directament o a través de tercers. "Potser la més evident és la meva suposada intenció de participar en alguna empresa d'inspecció tècnica de vehicles".

El diputat ha remarcat que la declaració s'ha fet a petició seva. "Quan jo vaig rebre la interlocutòria que em citava a declarar com a imputat, no tenia data. A instàncies meves es va aixecar el secret de sumari i se'm va donar la data d'avui". Pujol espera que el seu testimoni serveixi per posar una "mica d'ordre a tot el que s'ha dit" i per començar "a invertir el relat que durant aquest darrer any s'ha anat articulant i que m'ha assenyalat a mi".

A lllarg del dia, s'han anat filtrant parts de la declaració que ha fet el diputat convergent. Pujol ha justificat en l'interès públic les gestions que va fer per a la trama d'empresaris imputats en el cas de les ITV, amb les quals, ha assegurat, pretenia reorganitzar el complex mapa d'estacions d'inspecció de vehicles a Catalunya.

Durant la primera part de la seva declaració, el dirigent convergent ha negat qualsevol relació amb la societat Upprime, una de les empreses que presumptament havia de resultar afavorida en el repartiment dels lots de les ITV dissenyat pels imputats i en la qual el jutge creu que Pujol havia de participar econòmicament.

El jutge ha ordenat reproduir davant Pujol les converses telefòniques que va tenir amb el seu amic Sergi Alsina, un dels empresaris imputats en la causa que tenia el telèfon intervingut per ordre judicial. De fet, les preguntes que han fet a Pujol durant la primera part de la seva compareixença s'han centrat a conèixer la seva relació amb els altres imputats, amb el suport de les trucades intervingudes.

Durant la pausa per menjar, Pujol s'ha quedat a l'interior de l'històric edifici de l'Audiència de Barcelona, a l'espera que cap a les 16.00 hores es reprengués l'interrogatori. S'ha fet una nova pausa a les 20.00 hores fins que la declaració ha acabat passades les deu de la nit.

Escridassat a les portes del jutjat

Pujol ha començat la seva declaració cap a les 10.30 hores del matí, després d'arribar al TSJC acompanyat pels tres dirigents de la cúpula de CDC en qui va delegar les seves funcions després de la seva imputació: Josep Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull, i, també, del coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez, davant d'una gran expectació mediàtica i una protesta de treballadors de Justícia. Una vintena de funcionaris de Justícia l'han rebut a les escales del palau amb crits de "corrupte" i de "xoriço". Portant una pancarta amb el lema "Retallar en justícia és noCiU. Prou Corrupció", els manifestants han protestat per les retallades del govern i per la corrupció que, al seu parer, afecta la federació. Una desena de mossos d'esquadra han separat els manifestants de Pujol, que no ha passat el control ordinari de seguretat.

Tràfic d'influències

L'exsecretari general de CDC, que fa un mes va delegar les seves funcions com a número 2 del partit arran de la seva imputació en la trama, està acusat d'un delicte de tràfic d'influències, perquè el TSJC considera que va fer servir presumptament el seu "pes polític" a CDC i en el seu grup parlamentari per aconseguir un "benefici econòmic per a ell i/o els seus amics" mitjançant l'adjudicació irregular d'estacions d'ITV.

Segons la sentència del TSJC, Pujol va fer moviments per intentar adjudicar un lot d'estacions d'ITV: "Amb la seva actuació coordinava, dirigia i donava el suport necessari des d'un vessant polític a la resta d'implicats en aquest assumpte."

Quan va conèixer la seva imputació, Pujol es va mostrar tranquil i amb ganes de donar explicacions sobre la seva relació amb una presumpta trama d'adjudicació irregular d'estacions d'ITV.

"Els indicis que hi ha sobre mi o sobre la meva actuació en el cas de les ITVs estic segur que quedaran aclarits. Ni he estat col·laborador ni necessari en una trama corrupta d'inspecció tècnica de vehicles. Jo no tinc ni he pretès tenir cap interès en una empresa d'ITV, ni directament ni indirectament", va declarar aleshores Pujol.

També estan imputats en el mateix cas l'exsubdirector de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles; l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous, i els empresaris Sergi Alsina, Sergi Pastor i Ricard Puignou.

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha demanat "respecte real per la presumpció d'innocència" quan li han preguntat pel "cas ITV" en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu.

Manos Limpias

El sindicat  Manos Limpias ha informat aquest dimarts en un comunicat que el TSJC li reclama una fiança de 8.000 euros per permetre'ls personar-se en la causa, una xifra que els sembla "desproporcionada" ja que, en altres casos, com el dels ERO d'Andalusia i el "cas Urdangarin", el cost va ser de zero euros, i el Gürtel, de 1.500. Per això, han anunciat que recorreran la fiança, que suposa "carregar-se l'acció popular, on únicament actuaria el ministeri públic".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut