Barcelona

Oriol Pujol adverteix Montilla que vagi amb compte amb els seus socis si no hi ha finançament

Convergència i Unió veu amb pessimisme l'actualitat política catalana. A poques setmanes perquè s'aclareixi quin serà el nou model de finançament, que podria venir acompanyant de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, analitza la situació en una entrevista a Catalunya Informació. Sobre la resolució del finançament, adverteix que les xifres que estan sortint fan pena i alerta el president de la Generalitat dels problemes que podria generar entre els seus socis un mal acord. Sobre la sentència constitucional, Pujol veu un acord de mínims entre PSOE i PP que "sempre va contra Catalunya".

Actualitzat
Després de l'ultimàtum del govern espanyol sobre un finançament que ja sembla imminent, CiU alerta sobre les conseqüències d'un mal acord. L'última data promesa pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és el 15 de juliol, i les xifres que han sortit a la llum parlen de 9.000 milions a repartir entre totes les comunitats. D'aquests, uns 1.800 anirien a parar a Catalunya.

Oriol Pujol considera nefastes aquestes xifres i afirma que si l'oferta és aquesta, el 15 de juliol "hauran de passar coses". Convergència aposta, un cop més, per una "reacció unitària de tots els partits polítics catalans". Segons Pujol, primer s'hauria de rebutjar de ple el nou model i després actuar coordinadament al Congrés dels Diputats per revertir la situació.

Si aquest escenari es produís, CiU també demanaria responsabilitats a Catalunya, tot i que Oriol Pujol no concreta quines. Preguntat per si veu bé la petició del Partit Popular que vol que el president català se sotmeti a una moció de confiança si no hi ha acord, Pujol no ha volgut especificar si hi estarien d'acord. Sí que ha declarat, però, que si no arriba el finançament esperat "serà un fracàs" de José Montilla.

Tot i així, el portaveu parlamentari de CiU remarca que no creu que el tripartit prengui cap mesura encara que les coses vagin mal dades. Oriol Pujol ha assegurat a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació que els partits de govern estan massa preocupats per ells mateixos i que "no deixaran la poltrona". Això sí, si no hi ha un finançament satisfactori, alerta Montilla que vigili els seus socis de govern, que podrien trobar-se en una situació molt incòmoda.

Sobre la sentència del Constitucional, que també podria arribar al juliol, Pujol la dóna per perduda. Assegura que hi ha un acord entre el Partit Popular i el PSOE que perjudicarà Catalunya. El portaveu de CiU creu que des de fa un temps, els socialistes s'han oblidat del model d'Espanya plural que defensaven i cada cop coincideixen més amb les tesis del PP. De fet, veu un consens entre populars i socialistes que va començar a Esukadi i continuarà amb el finançament i la sentència sobre l'Estatut.

Malgrat mostrar-se tan pessimista sobre la conjuntura política a què s'enfronta Catalunya, Pujol ha deixat clar que no veu eleccions avançades. Assegura que el tripartit és un invent que només es preocupa per ell mateix i que viu instal·lat en la màxima "qui dia passa any empeny". Les eleccions, doncs, seran a finals del 2010, tal com està previst, i Oriol Pujol assegura que CiU estarà preparada. En un primer moviment electoral, Oriol Pujol també ha avalat les declaracions del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que va descartar anar a signar davant de notari que Convergència no pactaria amb el PP.
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut