Oriol Mitjà en el moment de rebre el premi
Oriol Mitjà en el moment de rebre el premi

Oriol Mitjà rep el premi per la Pau per la seva feina contra la malaltia de Pian

El metge català va descobrir una teràpia senzilla i barata per tractar-la

RedaccióActualitzat

El doctor Oriol Mitjà ha rebut aquest dimecres el Premi per la Pau que atorga l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE). És la 38a edició d'aquest premi, que està dotat amb 5.000 euros que aporta per la Diputació de Barcelona.

Mitjà va néixer el 1980 a Arenys de Munt i des del 2013 està vinculat al Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), integrat en l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL). Des del 2010, lidera a Papua Nova Guinea un equip de recerca per al control i el tractament del pian. Aquesta és una malaltia infecciosa pròpia de regions tropicals humides que afecta sobretot els nens i que a llarg termini pot produir deformacions òssies severes.

Els seus estudis han demostrat l'eficàcia d'un tractament molt senzill i efectiu que només costa un euro per nen. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha impulsat una campanya amb la qual s'espera eradicar la malaltia l'any 2020. Seria la segona malaltia humana eradicada després de la verola.

El Jurat del Premi per la Pau ha reconegut la tasca d'Oriol Mitjà en unes zones de pobresa extrema. També ha valorat que la seva recerca s'orienti cap a malalties i crisis oblidades.

Mitjà s'ha mostrat orgullós de rebre el reconeixement, però ha reconegut que "ens queda molta feina al davant". A partir del gener, ha explicat, "els nostres plans són portar la medicina a 200.000 nens".

El 22 de novembre passat Oriol Mitjà ja va rebre el Premi Internacional de la Fundació Alfons Comín

L'any 2016, TV3 va emetre un documental titulat "On s'acaben els camins" sobre la feina que desenvolupa Oriol Mitjà a Papua Nova Guinea. El programa ha rebut el 2017 el Premi Boehringer Ingelheim de Periodisme en Medicina.

Anar al contingut