Oriol Broggi explora les pors interiors portant al Temporada Alta el monòleg punyent de Mouawad 'Un obús al cor'

Oriol Broggi explora les pors interiors portant al Temporada Alta el monòleg punyent de Mouawad 'Un obús al cor'

Oriol Broggi explora les pors interiors portant al Temporada Alta el monòleg punyent de Mouawad 'Un obús al cor'

Actualitzat
L'actor Ernest Villegas dóna vida a l'antiheroi protagonista de l'obra 'Un obús al cor'. Imatge del 20 d'octubre del 2016 (Horitzontal)

L'actor Ernest Villegas dóna vida a l'antiheroi protagonista de l'obra 'Un obús al cor'. Imatge del 20 d'octubre del 2016 (Horitzontal)

ACN Salt.-El tàndem de directors Oriol Broggi i Ferran Utzet exploren les pors interiors portant al Temporada Alta el monòleg 'Un obús al cor', del dramaturg libanocanadenc Wajdi Mouawad. L'obra, una peça punyent, gira al voltant d'un jove que en plena nit rep una trucada i ha d'anar a l'hospital, on agonitza la seva mare. Fa fred, molta fred, i neva. Ell lluita contra si mateix per entendre allò que sent, i tota la vida passa pel seu davant. Amb 'Un obús al cor', Broggi s'enfronta al seu tercer Mouawad abans de passar-ne a dirigir el quart, 'Boscos' (inclosa dins la tetralogia 'La sang de les promeses'). Del dramaturg, Broggi admet que li agrada, sobretot, que és un autor "modern, que sembla que vingui del fons del temps i que repeteix i analitza molt els temes que tracta". "És un autor que mai avorreix l'espectador", subratlla. 'Un obús al cor' s'estrena aquest divendres al Teatre de Salt i després es podrà veure a la Biblioteca de Catalunya.

Amb 'Un obús al cor', Oriol Broggi torna a portar Wajdi Mouawad als escenaris. Aquest cop, amb el relat del viatge d'un fill al llit de mort de la seva mare. El director fa tàndem amb Ferran Utzet per dur a escena un monòleg punyent, en què el seu protagonista -aquí, l'actor Ernest Villegas- es posa a la pell de l'antiheroi que tant agrada al dramaturg libanocanadenc. L'argument de l'obra arrenca quan el jove, en plena nit, rep una trucada de l'hospital i fa un viatge en autobús cap a l'hospital on agonitza la seva mare. Fa fred, molta fred. I neva. I durant el trajecte i l'arribada a l'habitació, el protagonista analitza el seu interior. Fa aflorar les seves pors, passa de l'humor àcid al dolor, a la pena i a la tristesa. i tota la vida passa pel seu davant. "El protagonista s'enfronta a ell mateix i als qui l'envolten fins que s'accepta, accepta la mort i resol la seva vida", resumeix Broggi. 'Un obús al cor' és, sobretot, un text marcat pel voltatge, una bomba explosiva que replanteja de nou els vincles amb els pares, la veritat de la vida i l'avidesa de la mort. La peça, coproduïda per Temporada Alta i La Perla 29, s'estrena aquest divendres al Teatre de Salt. I com no pot ser d'altra manera, les hores prèvies vénen marcades pels assajos, per acabar d'afinar-ho tot perquè il·luminació, música, diàleg i interpretació facin arribar l'estil punyent de Mouawad fins a l'interior de l'espectador. "L'espectador mai s'avorreix"Oriol Broggi admet que Mouawad li agrada. Ara bé, també precisa que no l'obsessiona. Sigui com sigui, amb 'Un obús al cor', el director català torna a portar un text del dramaturg a escena per tercera vegada. Primer va ser 'Incendis', després 'Cels' i ara, aquest monòleg intens i descarnat. "De Mouawad m'agrada que és un autor modern, nou, de la meva generació, que sembla que sigui algú que ve del fons dels temps", subratlla Broggi. Sobretot, explica, als seus textos el dramaturg libanocanadenc "repeteix i analitza molt els temes que hi tracta, que són els grans temes del teatre". "I els escriu molt bé, de manera que l'espectador quan el va a veure, mai s'avorreix", hi afegeix."Crea un vincle molt ràpid i fort entre les coses quotidianes i les universals", detalla Broggi. Després de l'estrena al Teatre de Salt en el marc del Temporada Alta, 'Un obús al cor' es podrà veure a la Biblioteca de Catalunya. I a partir d'aquí, Broggi no s'atura amb Mouawad. Ja avança que en dirigirà 'Boscos', que forma part de la tetralogia 'La sang de les promeses'.