Barcelona

Oriol Amat, catedràtic d'Economia: A l'estat espanyol "no passarà" el mateix que a Xipre

El catedràtic d'Economia Oriol Amat no qualificaria de "corralito" el que està passant a Xipre. Tot i així, diu que el govern xipriota no ha fet el que s'esperava, ja que ha preferit que qui pagui la factura de les ajudes siguin els estalviadors. L'expert assegura que a l'estat espanyol "això no passarà".

Televisió de CatalunyaActualitzat
Xipre encara paeix les conseqüències sense precedents del rescat de la seva economia que Brussel·les ha decidit: es trenca el principi que garanteix els dipòsits bancaris de fins a 100.000 euros i que fins ara era intocable a Europa.

Xipre rebrà 10.000 milions d'euros d'ajuda, però, amb aquesta mesura del govern, ara els xipriotes col·laboraran i ajudaran a finançar-los directament amb els seus estalvis. Ja se'ls han bloquejat entre el 6,75% i el 10% dels diners que tenen al banc. El govern espanyol ha emès un comunicat descartant que aquesta mesura pugui aplicar-se aquí.

Oriol Amat és catedràtic d'Economia. Diu esperava que s'haguessin pres mesures com, per exemple, "apujar impostos com l'IVA, el de societats o altres tipus d'impostos, que és el que s'ha fet en altres països com l'estat espanyol"; però en aquest cas "el govern xipriota ha preferit que qui pagui la factura siguin els estalviadors xipriotes i per això s'ha posat aquesta taxa". Amat no qualificaria la situació de "corralito".

A la pregunta de si això podria passar a l'estat espanyol, amb un impost sobre dipòsits d'aquesta magnitud, "extraordinari", el catedràtic pensa que "és molt poc probable" i que "això no passarà".
Anar al contingut