Organitzacions pro drets humans denuncien abusos policials a Ceuta i Melilla

Asseguren que el govern espanyol no compleix la llei a les fronteres i que la policia marroquina cobra de sota mà per deixar-los passar

RedaccióActualitzat

Espanya incompleix la llei a les fronteres de Ceuta i Melilla. Ho denuncien ONGs que han mostrat imatges amb diverses actuacions on es vulneren els drets humans. A més, asseguren que la policia marroquina estaria cobrant de sota mà per facilitar-los que demanin asil a Espanya.

Les conegudes com a portadores carreguen paquets grossos amb mercaderies que transporten des de Ceuta o Melilla per vendre al Marroc. Andrés Berrio, codirector d'Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans, assegura haver vist tractes vexatoris rebuts per part de la Guàrdia Civil.

"Nosaltres vam veure, precisament, com es gestionava directament amb cops de porra, amb insults, amb ganivets... fins i tot com esquinçaven els paquets quan no estaven contents amb el que feia alguna de les portadores."

 

 

L'informe de tres ONGs (Irídia, NovAct i Fotomovimiento) que treballen a la frontera sud alerta de la contínua vulneració que es fa dels drets humans.

"Amb la responsabilitat del govern espanyol que té acords amb el Marroc i les persones que s'apropen a la tanca que estan vivint en campaments són sistemàticament torturades, maltractades amb desplaçats de manera forçosa."

♦ Més d'un centenar d'immigrants entren a Melilla saltant la tanca

 

 

També denuncien greus irregularitats per part de la policia marroquina, que fa pagar els immigrants per accedir a aquestes oficines. Júlia Trias, també membre Irídia, ho ha explicat així:

"Hem detectat que les persones d'origen siri, algerià, marroquí, per poder accedir a les oficines han de pagar entre 1.000 i 3.000 euros per persona als intermediaris i forces de seguretat."

Garantir l'accés a les oficines d'asil, derogar les devolucions immediates d'immigrants o responsabilitzar-se dels menors que volen entrar a l'estat són un dels punts del manifest que han elaborat les ONGs perquè es restableixi la legalitat a la frontera sud. Són un seguit de mesures polítiques urgents que entregaran en les pròximes setmanes al Congrés dels Diputats.

Precisament, aquest dijous, el nou primer ministre islamista del Partit Justícia i Desenvolupament s'ha referit, en el seu discurs d'investidura al Parlament, al problema que suposen els menors que abandonen el seu país cap a Ceuta i Melilla per anar de polissons cap a Espanya i altres països europeus.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut