Barcelona

Optimisme prudent de Montilla sobre un acord de finançament encara inexistent

Un dia més, encara que sigui Nadal, el futur sistema de finançament autonòmic ha tornat a estar en boca de tots els polítics, que han coincidit en els actes de commemoració dels 75 anys de la mort del president Francesc Macià. Davant l'"optimisme prudent" del president de la Generalitat, Esquerra i Iniciativa han recordat que encara no hi ha res tancat. Des de l'oposició, CiU lamenta no rebre tota la informació i que s'apel·li a l'esperit de Macià en matèria de pactes perquè, diu Artur Mas, aquest actuava des de la independència a diferència del que està fent el govern presidit per José Montilla.

Actualitzat
La discreció i les paraules justes han marcat la negociació del finançament del president Montilla. L'anunci que la setmana que ve hi haurà una nova proposta del govern espanyol sobre la taula diu que no l'ha sorprès. En converses amb els periodistes, afirma que es tracta de complir la llei, i, amb prudència però amb un somriure, no ha amagat que espera la proposta i l'acord. Des del govern s'insisteix a parlar d'optimisme prudent, sobretot perquè, per primer cop, des de Madrid, s'accepta un canvi de model en el finançament. Un canvi propiciat des de Catalunya.

I amb el finançament de rerefons, Montilla ha tornat a recordar la figura del president Macià, en concret el seu esperit de diàleg i pacte. Acompanyat de Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, ha fet l'ofrena a la seva tomba coincidint amb el 75è aniversari de la seva mort.

L'oposició tem un mal acord

El cap de l'oposició, Artur Mas, ha subratllat les condicions amb què es negocia actualment a Madrid. Destaca que no és el mateix fer-ho des del punt de vista de la independència i el criteri de mans lliures, que fer-ho, com és el cas que ara denuncia, des de la més absoluta subordinació als interessos de les forces polítiques d'àmbit espanyol. Mas ha afegit que davant de la desfilada de barons a La Moncloa l'acord es farà segons els interessos del PSOE en el seu conjunt. Això, ha conclòs, "no és comparable amb la figura, exemple ni trajectòria del president Macià".

En el mateix escenari, Convergència i Unió ha lamentat ser l'ull de les crítiques aquests dies, perquè va donar els números del finançament, i ha criticat durament el govern per no informar sobre els avenços en la negociació.

Escepticisme a ERC i ICV


Per la seva banda, Esquerra Republicana es mostra escèptica davant les propostes a corre-cuita de Zapatero, diu el seu president, Joan Puigcercós, després de molts mesos de silenci. El líder republicà assegura que escoltaran i llegiran el que es proposi però alerta que serà una lectura critica, seriosa i responsable. Puigcercós també ha instat a esperar quin és el document perquè, afegeix, "el que hem vist fins ara és igual a res".

La mateixa posició manté l'altre soci del tripartit de José Montilla. El número 2 dels ecosocialistes, Joan Herrera, ha llançat dues crides. A Convergència li demana responsabilitat i que deixi de fer partidisme. Al PSOE que aparqui el tacticisme i alerta Zapatero que després de més de mig any sense fer res "no vulgui fer creure que en tan sols una setmana l'acord és possible quan encara hi estem molt lluny".
Anar al contingut