Barcelona

Optimisme, prudència i recels entre els partits catalans davant l'anunci d'ETA

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que el comunicat d'ETA no és el que s'esperava però l'ha valorat com "un moviment orientat de manera positiva". CDC ha rebut amb prudència l'anunci d'alto el foc "permanent, general i verificable internacionalment" que ha fet ETA. El fins ara secretari general adjunt del partit i actualment conseller d'Interior, Felip Puig, encarregat de fer-ne una valoració inicial després de la reunió de l'executiva de CDC, ha demanat prudència tot i considerar que s'obre una "finestra a l'esperança" que s'acabi la lluita armada. El PSC hi veu un primer pas, encara que insuficient, opinió que comparteix ICV-EUiA. El PPC ha dit que no es creu cap treva que no impliqui l'abandó de la lluita armada. ERC espera que faciliti que l'esquerra abertzale es pugui presentar a les eleccions municipals del maig, i SI confia que el comunicat sigui el primer pas cap a la independència del País Basc. C's veu en l'anunci un altre engany que permeti als independentistes bascos tornar a ser a les eleccions.

Actualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha emès un comunicat aquest dilluns poc abans de les vuit del vespre en què considera que el comunicat d'alto el foc d'ETA "no és el que esperen amb ànsia la societat basca, ni l'espanyola ni tampoc la catalana". Tot i això, Mas ho considera "un moviment orientat de manera positiva". Mas ha reiterat que ETA ha de desaparèixer i que el crim no pot condicionar la vida política del País Basc.

Felip Puig ha afirmat que a CDC "li agradaria creure" que aquest alto el foc pot ser el bo, que la treva sigui "la definitiva" i que ETA aprofiti aquesta "finestra oberta" per deixar les armes. El conseller d'Interior, però, ha admès que s'ha de mantenir "la prudència" perquè altres vegades ja hi ha hagut anuncis similars que han acabat amb "frustració". Puig també ha garantit la col·laboració de la Generalitat amb el govern espanyol per aconseguir el final d'ETA.

El PSC, per la seva banda, ha considerat que l'alto el foc és un primer pas però que és del tot insuficient. "Fa més de 30 anys que esperem una declaració molt senzilla, i fins que no arribi aquest anunci, el seguirem esperant", ha afirmat el portaveu socialista, Miquel Iceta, que ha remarcat que la seva formació farà costat al govern i a totes les forces polítiques democràtiques.

El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha advertit que l'anunci pot ser "un truc o una trampa" per aconseguir que "els que atempten contra el dret a la vida" es puguin presentar a les eleccions municipals. "No hi ha cap treva factible, possible ni creïble que no estigui precedida per un lliurament d'armes i per un rendiment de comptes davant la justícia", ha conclòs.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha afirmat que l'alto el foc decretat és un pas necessari i positiu però també "insuficient", perquè no garanteix que s'abandonin definitivament les armes. Tot i exigir a ETA que vagi "més enllà", Herrera ha afegit que la coalició "no infravalorarà ni menysprearà" l'anunci.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha considerat que el comunicat obre una "oportunitat històrica" i ha demanat "generositat i altura de mires" tant al PSOE com al PP. D'aquests últims ha advertit que no poden "fer bandera només de la política antiterrorista", mentre que als socialistes els ha reclamat que no actuïn "atemorits per la por del que diran".

Solidaritat Catalana per la Independència ha reclamat que el govern espanyol respecti el dret a l'autodeterminació tant del poble basc com del català i ha exigit que s'impliqui en el procés.

Ciutadans hi veu una maniobra de cara a les pròximes eleccions municipals i ha avisat que, si ETA torna a situar-se a les institucions democràtiques, José Luis Rodríguez Zapatero en serà còmplice.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut