Madrid

Optimisme del PSOE sobre les negociacions, mentre Ciutadans marca distàncies

Antonio Hernando, del PSOE, i José Manuel Villegas, de Ciutadans, donen versions molt diferents de la reunió negociadora d'aquest dimecres

RedaccióActualitzat

Actituds contradictòries al final de la reunió que han fet aquesta tarda els equips negociadors del PSOE i de Ciutadans per aconseguir un acord de cara a la sessió d'investidura de Pedro Sánchez. El sotssecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha assegurat que, a pesar que hi ha temàtiques en què hi ha hagut força sintonia, encara queden molts aspectes del potencial acord en què no s'han aproximat prou:

"A ningú se li escapa que un acord d'aquestes característiques ha de ser un acord global, ha de ser un acord total, i per tant si en algun dels punts que alguna de les parts consideri fonamentals no hi ha acord, no hi haurà acord global, i de poc serviran els avanços parcials que s'hagin produït."

Villegas ha recordat que els dos partits s'havien fixat dues setmanes per les negociacions, que aquest termini s'acaba aquest cap de setmana, i que a principis de la setmana que ve s'haurà de tancar en un sentit o un altre.

El portaveu de Ciutadans ha fet una llista dels punts en què s'ha avançat més l'acord: el que ha anomenat "la lluita contra el capitalisme d'amiguets", en fixar un sistema d'elecció de càrrecs per organismes com el Tribunal Constitucional, per garantir que els membres són independents i neutrals de debò, i a impedir que els imputats puguin continuar als càrrecs polítics.

Els temes en què les posicions encara són molt allunyades són de pes: en educació, en mercat laboral, en l'anomenada "bombolla política", en impostos i en el suport als autònoms. Pel que fa al procés independentista català, Ciutadans ha proposat incloure en l'acord el text emès pel Comitè Federal del PSOE en què es rebutja qualsevol procés secessionista o referèndum. Villegas ha dit que "encara no hi ha acord però entenem que en aquest àmbit no hi hauria d'haver més diferències". 

Villegas ha dit, però, que en aquests moments Ciutadans no es planteja votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, sinó que encara estan dubtant entre abstenir-se o votar no. Segons Villegas, en cas d'acord Ciutadans s'abstindria, i després intentaria aconseguir que el PP també s'abstingués per facilitar la investidura de Sánchez.

En canvi, el PSOE ha sortit de la reunió amb molt més d'optimisme. El portaveu, Antonio Hernando, ha afirmat que les negociacions avancen a bon ritme en l'objectiu que s'han marcat els socialistes, que és aconseguir "un acord que permeti la investidura el dia 2", i que hi ha "avanços substancials". Preguntat per la intenció expressada per Villegas poca estona abans, Hernando ha tirat pilotes fora:

"Entre dilluns i dimarts esperem tenir acord. Hi ha algunes diferències, però hem constatat després de molts dies que cap de les diferències que hi ha és insuperable. Estem convençuts que els vots de Ciutadans s'acabaran sumant quan arribem a l'acord."

D'altra banda, a pesar de del bloqueig entre el PSOE i Podem, i els retrets que s'han dedicat mútuament aquestes dues forces polítiques els últims dies i les últimes hores, segons Hernando les portes no estan tancades. El portaveu socialista s'ha referit al document que els va fer arribar aquest dimarts la formació de Pablo Iglesias, dient que l'estan estudiant, i que "en les pròximes hores" li faran arribar una contraproposta a Podem, amb l'objectiu de poder "seure a parlar".

Mentrestant el PP s'està esforçant a impedir un pacte PSOE-Podem, i s'ha dedicat a inundar les xarxes amb l'etiqueta #pedronosepuede. El PP, per cert, ha fet públic que aquest dimarts Mariano Rajoy i Albert Rivera van parlar per telèfon, afirmació que el líder de Ciutadans s'ha afanyat a desmentir.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut