Lleida

Oposició a Lleida contra un transvasament d'aigua del Segre a Barcelona

Tant els regants com les administracions de les comarques de Lleida s'oposen a la captació d'aigua de la capçalera del riu Segre cap a Barcelona perquè diuen que la situació també és crítica al territori. Les comunitats de regants del canal Segarra-Garrigues i del canal d'Urgell han criticat la manera com el govern de la Generalitat està gestionant aquesta qüestió. Per la seva banda, el president de la Diputació, Jaume Gilabert, ha assegurat que no veu bé un transvasament, però que entendria una cessió puntual d'aigua en cas d'"extrema necessitat".

Actualitzat

A les terres de Lleida no veuen clar un possible transvasament d'aigua del Segre a Barcelona. El president de la Diputació de Lleida, el republicà Jaume Gilabert, ha dit que no veu "amb bons ulls un transvasament d'aigua de manera constant i periòdica" d'aigua del riu Segre a l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que ha dit que n'entén una cessió temporal si és per "extrema necessitat". Gilabert ha dit en roda de premsa que comprèn que l'executiu català estudiï una cessió d'aigua del Segre, però ha aclarit que aquests recursos s'haurien d'utilitzar únicament per a aigua de boca. Pel president de la Diputació, en una situació de "màxima urgència" cal ajudar qui sigui.

Els qui sí que s'oposen amb força al transvasament són els regants de les comarques de Lleida. El president de la Comunitat de Regants del canal Segarra-Garrigues, Josep París, ha considerat "intolerable" un transvasament d'aigua del Segre i ha qualificat de "pedaç" aquesta possibilitat que està estudiant el govern català. París, a més, creu que aquesta proposta està enfrontant el món rural amb l'urbà. Els regants també han dit que a Catalunya no s'han fet "els deures" en polítiques de reutilització d'aigua i han exigit que el govern de la Generalitat posi en marxa mesures en aquest sentit, així com la construcció de dessalinitzadores. El president del canal d'Urgell, Ramon Carné, també s'oposa totalment a un transvasament.

Per la seva banda, el delegat del govern a Lleida, Miquel Pueyo, s'ha manifestat en una línia similar a la de Gilabert. Pueyo considera que la cessió d'aigua del Segre seria una solució "lògica i sensata" sempre que es compleixin certes condicions. Aquestes condicions serien, pel delegat del govern, que hi hagués una "extrema necessitat", que el Segre disposi de "prou" recursos hídrics i, finalment, que el conjunt de nuclis de Lleida tinguin "ben resolt" el seu proveïment d'aigua.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut