Madrid

Operació policial contra una xarxa que hauria estafat unes 350.000 persones a Espanya a través de societats filatèliques

Operació policial i de l'Agència Tributària amb almenys vuit detencions per desarticular una xarxa d'estafadors. Unes 350.000 persones podrien haver estat víctimes d'una estafa a través de dues societats relacionades amb la filatèlia. Se'ls demanava entre 300 i 400 euros per invertir en segells que, suposadament, al cap d'un any s'haurien revaloritzat i els haurien reportat un 6% d'interès. La policia considera que es tracta d'una estafa piramidal, ja que els interessos no s'obtenien per la revalorització dels segells, sinó pels diners aportats per noves víctimes de l'estafa.

Actualitzat

L'Agència Tributària, que dirigeix l'operació juntament amb l'Audiència Nacional, acusa els detinguts de cinc delictes: contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, insolvència punible, administració deslleial i falsedat en document privat.

Sembla que el modus operandi de l'estafa consistia a convèncer petits estalviadors perquè invertissin quantitats modestes -el mínim era de només 300 euros- en productes financers que anaven vinculats a la compra de segells, que per cert, mai arribaven a veure. Se'ls prometia que els segells es revaloritzarien amb el temps i que els interessos podien arribar a ser del 6%. Com a esquer, cada cert temps els donaven una quantitat de diners molt petita i els deien que eren rendiments obtinguts. De la quantitat imposada inicialment però, mai en podien disposar. Es calcula que d'aquesta manera haurien enganyat unes 350.000 persones arreu de l'Estat, la major part de les quals la societat Afinsa, però també el Fórum Filtélico.

A la seu central del Fórum Filatélico a Catalunya, que es troba a l'avinguda Diagonal de Barcelona, la policia continua escorcollant les instal·lacions des de les 11 del matí, quan han entrat i han identificat totes les persones que hi havia a l'interior.

També han precintat les oficines, situades a l'entresol de la finca. Els petits accionistes, preocupats, s'acosten a les instal·lacions després que ningú els ha trucat des del Fórum Filatélico i han tingut coneixement dels escorcolls a través dels mitjans de comunicació.

La seu d'Afinsa a Madrid, dedicada a la inversió de béns tangibles, com l'art, la filatèlia, les antiguitats, etc. ha estat tancada, i en aquests moments els agents estan desallotjant els 200 empleats que hi havia. El responsable de comunicació d'Afinsa s'ha mostrat sorprès per aquest desallotjament i ha negat que la companyia porti a terme cap activitat il·legal. La societat tenia, el desembre del 2004, 142.700 clients, 100 oficines i 2.600 empleats, i un benefici al final de l'exercici de 51 milions d'euros.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut