800 turistes acusats de falses intoxicacions per cobrar els diners de les vacances

Només a les illes Balears identifiquen 800 turistes britànics amb suposats problemes gàstrics

RedaccióActualitzat

Operació de la policia contra el frau que practiquen alguns turistes britànics per recuperar els diners de les seves vacances. Només a les illes Balears han identificat 800 persones que haurien posat denúncies falses per suposades intoxicacions alimentàries en establiments hotelers i així reclamar una indemnització.

Segons la Policia Nacional aquestes persones van presentar reclamacions a través de 77 despatxos d'advocats que haurien orquestrat un possible entramat criminal basat en falses reclamacions que han generat importants perjudicis econòmics al sector turístic balear.

Aquestes actuacions s'emmarquen en l'anomenada operació Hook, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, a Mallorca, que investiga la comissió d'un possible delicte d'estafa en massa per les reclamacions fraudulentes per suposats problemes gàstrics de turistes britànics que van viatjar a les illes a través de turoperadors en règim de "tot inclòs".

Aquestes suposades intoxicacions es produeixen tot i que els hotels balears han superat totes les inspeccions de salut satisfactòriament, fins i tot algunes fetes pels mateixos turoperadors britànics que després han gestionat la reclamació.

Els turistes eren captats a Espanya a través de despatxos britànics i de webs especialitzades que promovien la interposició de reclamacions fraudulentes.

Amb l'objectiu d'aconseguir acabar amb aquesta pràctica de frau internacional, s'ha contactat amb instàncies policials internacionals. Ja es poden apreciar els primers efectes d'aquesta col·laboració en les recents condemnes de presó de turistes britànics per part dels tribunals del seu país.

 

Retirada massiva de reclamacions al Regne Unit

Des del gener del 2016 i fins al final d'aquest estiu s'han rebut a les Balears un volum de reclamacions per un import d'uns 4 milions de lliures esterlines, la qual cosa suposa un increment de fins a un 700% respecte al volum d'anys anteriors. Aquesta praxi fraudulenta passa també a les Canàries i a la zona de Llevant, sobretot.

El client i suposat afectat coopera necessàriament en aquest entramat interposant l'oportuna denúncia a través del despatx col·laborador. Gràcies a això obtenen les vacances gratuïtes, i es reparteixen els beneficis amb els autors intel·lectuals de la maquinació.

Però aquestes recents actuacions judicials dels tribunals britànics contra els falsos intoxicats poden suposar un abans i un després en aquesta modalitat de frau i ara hi comença a haver retirades massives de falses reclamacions al Regne Unit davant la por d'haver-hi de respondre judicialment.

Primera sentència d'un jutge britànic contra una sentència falsa aquest estiu

Aquest juliol, els hotelers de Salou, Cambrils i la Pineda es van mostrar molt satisfets per la primera sentència d'un jutge britànic contra una denúncia falsa per intoxicació alimentària. Els hotelers de la costa tarragonina estaven contents amb la mesura perquè volien que s'acabés la picaresca d'alguns turistes britànics. Alguns d'aquests fa temps que s'inventen falses gastroenteritis i denuncien els hotels per cobrar després una indemnització amb què aconsegueixen que se'ls tornin els diners de l'estada. Tot i que n'hi ha hagut alguns casos, a la costa catalana no està tan estès, i el fenomen afecta, sobretot, les Canàries i les Balears.

El turisme britànic a les Balears, especialment a Mallorca

El turisme del Regne Unit segueix representant el 22% del total a Mallorca. A Palmanova-Magaluf, el públic britànic representa el 47,65%, seguit de l'espanyol i l'escandinau, mentre que la resta de mercats europeus sumarien el 33% restant.

El nombre de turistes britànics a les Balears s'han incrementat un 1% des del 2016, amb més de 167.316 estades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut