Agents de la Policia Nacional a l'Ajuntament de Tiana (ACN)

Operació als ajuntaments de Mollet, Lleida i Tiana per suposada contractació irregular

També hi ha registres i peticions de documentació en municipis d'una desena de comunitats

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional ha posat en marxa una operació en ajuntaments d'una desena de comunitats autònomes, per la presumpta contractació irregular de serveis informàtics relacionats amb la seguretat viària.

Es tracta d'una actuació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional ordenada pel jutjat d'instrucció número 2 de Badalona a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció.

S'investiguen els suposats delictes de prevaricació administrativa, frau a l'administració pública, malversació de diners públics, tràfic d'influències, revelació d'informació privilegiada, falsedat documental, suborn, alteració de preus de concurs públic i pertinença a
organització criminal.

 

S'han autoritzat registres en 22 ajuntaments, tres dels quals són catalans: Lleida (Segrià), Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i Tiana (Maresme). La resta són de Madrid, Aragó, Astúries, Andalusia i Castella i Lleó. Hi ha diversos ajuntaments de capitals de província: Lleó, Màlaga, Osca, Oviedo, Palència i Terol.

Els agents han fet 92 registres i 21 requeriments de documentació en ajuntaments, societats i despatxos en diversos municipis de, com a mínim, 5 comunitats autònomes.

S'han detingut 39 persones. 18 passaran a disposició del jutjat d'instrucció 2 de Badalona, i cinc a un d'Astorga, a Lleó. La resta seran deixades en llibertat. El comunicat del TSJC explica que entre els detinguts "hi ha empresaris i càrrecs públics".

En concret, s'han fet 4 detencions a Catalunya. Els 4 detinguts a Catalunya són 2 tècnics de l'empresa Gespol, 1 tècnic de l'Ajuntament de Mollet i 1 responsable de la policia local de Tiana.

 

Un dels detinguts és Carlos Ruipérez, alcalde d'Arroyomolinos, a Madrid. És de Ciutadans i es converteix, d'aquesta manera, en el primer detingut per corrupció d'aquesta formació.

Però també es té constància de la detenció d'un assessor de Ciutadans a l'Ajuntament de Lleó i de l'empresari José Luis Ulibarri, relacionat amb la trama Gürtel. D'altra banda, el portaveu de Ciutadans de l'Ajuntament de San Andrés, Juan Carlos Fernández, ha estat detingut.

A més de Ciutadans, també hi hauria detinguts del PP i del PSOE. La regidora de Seguretat de Villanueva de la Cañada, Julia Tortosa, del PP, ha estat detinguda.

Tant els socialistes com la formació taronja ja han reaccionat a les primeres informacions, anunciant que suspendran de militància els detinguts. Ciutadans ha afegit que si són imputats seran expulsats.

A Lleida només es té constància que s'han fet registres a la caserna de la guàrdia urbana. La UDEF s'hi ha presentat a primera hora del mati. Han parlat amb el caporal responsable d'informàtica sobre una aplicació de gestió de policies locals i després han examinat el seu ordinador.

 

La Policia Nacional també ha anat a l'Ajuntament de Mollet del Vallès.

 

A més, el jutjat d'instrucció número 2 de Badalona ha ordenat que es demani documentació a la Diputació d'Alacant i 18 ajuntaments més, entre els quals n'hi ha cinc de catalans: Mataró, Montgat, Pineda de Mar i Premià de Mar (tots quatre al Maresme) i Rubí (Vallès Occidental). També n'hi ha de Madrid, el País Valencià, Galícia, La Rioja (Logronyo) i el País Basc (Vitòria).

 

Es preveu que, a tot Espanya, es faran una seixantena de detencions. A Catalunya els detinguts serien només tècnics, però cap càrrec electe.

 

Ajuntaments a banda, també s'estan fent registres a l'empresa Aplicaciones Gespol, del grup Sacyr, amb seu a Barcelona, on s'ha fet una detenció.

En l'operació hi participen 580 policies nacionals.

ARXIVAT A:
CorrupcióPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut