Open Arms rebutja portar els migrants a Palma o a Maó i insisteix en Lampedusa
Tripulants i rescatats a la coberta del vaixell Open Arms, aquest divendres (ACN)

Open Arms reclama a Espanya i Itàlia un vaixell per portar els migrants a Mallorca

L'ONG i el govern espanyol s'acusen mútuament de no facilitar una solució per a la crisi

RedaccióActualitzat

Proactiva Open Arms ha rebutjat l'última oferta del govern espanyol de desembarcar als ports de Palma o de Maó els migrants que porta al seu vaixell de rescat.

L'ONG insisteix que la situació d'emergència que es viu al vaixell exigeix que els desembarquin al més aviat possible a l'illa italiana de Lampedusa. Ara mateix el vaixell és a una milla de la costa d'aquesta illa.

Un vaixell en condicions

Com a única alternativa a aquesta solució proposen que un vaixell en condicions els reculli i els porti a Espanya. L'ONG ha desestimat aquest diumenge anar fins a Algesires, la primera oferta espanyola, perquè és massa lluny des de Lampedusa.

Això hauria exigit fer un viatge de 2.000 quilòmetres que hauria durat almenys 5 dies fins "al port més llunyà del Mediterrani", i els responsables de l'ONG van considerar que la "situació insostenible" al vaixell ho feia inviable.

Aquest dilluns el responsable d'Open Arms, Òscar Camps, ha insistit a remarcar la situació "crítica" que hi ha al vaixell:


Guerra d'informació entre el govern Sánchez i Open Arms

La vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dilluns que Espanya "ho ha ofert tot" per solucionar aquesta crisi.

Calvo, però, ha aprofitat per criticar Open Arms per no haver anat a Malta, on assegura que haurien pogut desembarcar tots els migrants que portava el vaixell.

Poca estona després, l'ONG ha assegurat que Espanya i Itàlia estan tancant un acord per portar els migrants fins a Mallorca, i ha reclamat que aquests dos països es facin càrrec del viatge:

"Si efectivament s'ha arribat a un acord, és indispensable que Itàlia i Espanya assumeixin la responsabilitat de garantir, posant-hi els mitjans necessaris, que aquestes persones finalment desembarquin en un port segur."

El govern espanyol ha reaccionat emetent un comunicat que nega que hi hagi cap acord amb Itàlia, i que reitera l'oferta que el vaixell d'Open Arms vagi a un port espanyol:

"Donada l'emergència humanitària al vaixell, els ports espanyols es mantindran a disposició d'Open Arms. El govern ha sol·licitat als seus responsables que exposin les seves necessitats i les del passatge per navegar cap a Espanya de forma segura. Fins ara no hem rebut una resposta clara i directa."

Salvini acusa Open Arms de fer "una batalla política"

Per la seva banda, el vicepresident del govern italià, Matteo Salvini, ha acusat aquest dilluns Open Arms de convertir aquesta crisi en "una batalla política":

"Per què Open Arms no va a Espanya? En 18 dies podrien haver anat i tornat d'Eivissa i Formentera 3 vegades, per ells això és una batalla política."

 



Salvini ho ha dit en una entrevista a la RAI, en la qual s'ha queixat que "tots els vaixells" amb migrants vagin a Itàlia:

"Vaixells espanyols, francesos, alemanys, noruecs, anglesos, amb ports espanyols oberts, perquè ells sí que són bons i generosos? No, tots a Itàlia. Amb menors que no són menors, amb malalts que no són malalts."

Salvini està en plena campanya perquè hi hagi eleccions anticipades a Itàlia, i vol evitar la imatge de l'Open Arms desembarcant els migrants en un port italià sent ell ministre de l'Interior.

Precisament en l'entrevista ha suggerit que un hipotètic govern del PD de Matteo Renzi i de 5 Estrelles -actuals socis seus al govern- obririen un altre cop els ports italians als migrants.

 

Fa 18 dies del primer rescat

A l'Open Arms hi ha encara 107 migrants, molts dels quals fa 18 dies que esperen un port segur i des de l'ONG assenyalen Europa i Matteo Salvini com a responsables del que pugui passar, perquè no s'està complint la legislació vigent en matèria de rescats al mar.

Aquest diumenge quatre migrants es van llançar a l'aigua per arribar a la platja de Lampedusa, però els tripulants de l'Open Arms els en van treure.

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut