Dos agents de la Guàrdia Civil custodiant les portes de l'Ajuntament de Tortosa, aquest 5 de juliol de 2016. (Horitzontal)
Dos agents de la Guàrdia Civil custodiant les portes de l'Ajuntament de Tortosa, aquest 5 de juliol de 2016. (Horitzontal)

Onze detinguts en l'operació de la Guàrdia Civil relacionada amb la consultora Efial

Actualitzat

ACN Tortosa.-La Guàrdia ha detingut onze persones en l'operació que la Guàrdia Civil ha iniciat aquest dimarts al matí contra la consultora Efial i que també preveu una quarantena d'escorcolls, entre ells, diversos ajuntaments catalans, com les dependències del consistori de Tortosa, de l'Ametlla de Mar, d'Ascó i de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Entre els arrestats hi ha l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí. Segons fonts judicials, l'operació, que està dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, és una peça separada del cas 3% després que s'iniciés una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra el 2014. En concret, la causa investiga presumptes delictes contra l'administració pública, organització criminal i blanqueig. Les diligències van ser sol·licitades per la Fiscalia. D'altra banda, la Guàrdia de Civil ha avisat l'Ajuntament de Girona que els enviaria un requeriment d'informació.

Un dels detinguts és el fins l'any passat alcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí. Actualment, el consistori és governat per Esquerra. A més, els agents han entrat a les nou del matí a l'Ajuntament i estan duent a terme un registre a l'interior del consistori. Concretament, busquen informació sobre assumptes urbanístics relacionats amb la consultora Efial. Els treballadors -entre 15 i 20- que ja eren a l'interior de les dependències municipals s'han pogut quedar a dins però la Guàrdia Civil ja no ha permès l'entrada als que encara hi havien d'accedir. A l'exterior, s'ha generat una gran expectació tant mediàtica com de veïns curiosos. D'altra banda, s'espera que la Guàrdia Civil porti l'exalcalde, en condició de detingut, a l'Ajuntament.A l'estiu del 2014, el consell d'administració de la societat urbanística La Cala Gestió, propietat de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), va rescindir el contracte de serveis d'assessorament amb la consultora Efial, després que transcendís que el titular del jutjat número 1 de Tortosa, imputés l'alcalde, Andreu Martí, i el gerent de La Cala Gestió, Antoni Martos, per l'adjudicació de dos contractes de serveis per uns 860.000 euros a l'empresa investigada, de la qual n'era també soci el gerent. La consultora està sent investigada per un cas similar a Ascó i apareix implicada en el cas de presumpta corrupció a Torredembarra.A Tortosa, els agents de la Guàrdia Civil, vestits de paisà i uniformats han entrat al voltant de tres quarts de deu del matí a la seu de la societat GUMTSA (Gestió Urbanística de Tortosa SA), ubicada a l'interior de l'Ajuntament de Tortosa, on des del 2007 governa el també convergent Ferran Bel.D'altra banda, la Guàrdia Civil també ha entrat als ajuntaments d'Ascó -liderat per CiU a l'anterior legislatura- entre un quart i dos quarts de deu del matí; i al de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on governa el PSC.Pel que fa a l'Ajuntament de Girona, la Guàrdia Civil ha avisat el consistori que els enviaria un requeriment d'informació per la seva relació amb la consultora.

Anar al contingut