OnSónLesDones agrupa unes cinquanta dones que denuncien la paritat als espais d'opinió
OnSónLesDones agrupa unes cinquanta dones que denuncien la paritat als espais d'opinió
Barcelona

OnSónLesDones: la meitat de la societat, infrarepresentada als mitjans

El col·lectiu acaba de publicar un informe semestral en què es pot veure que, als articles d'opinió, cap mitjà dels analitzats arriba al 50%

RedaccióActualitzat

OnSónLesDones va néixer el juny de l'any passat com a grup de pressió per denunciar la discriminació de les opinadores als mitjans de comunicació de Catalunya. En aquest temps, el col·lectiu ha aconseguit posar el focus, fiscalitzar i reclamar solucions sobre la falta de paritat a les seccions d'opinió dels mitjans de comunicació.

Actualment el grup aglutina 50 dones -sociòlogues, periodistes, dissenyadores gràfiques, escriptores, enginyeres o editores- que treballen en el recompte dels opinadors, els separen per gènere i en publiquen els resultats a les xarxes socials.

En un informe de 6 mesos, constaten que a cap mitjà s'arriba al 50%. Només el digital "Catalunya Plural" i les tertúlies de Televisió de Catalunya ofereixen el mínim de paritat, el 40%. Catalunya Ràdio s'hi acosta amb un 37%.

 

Les dones només tenen el 20% de representativitat en general. La conclusió és ràpida: la meitat de la nostra societat està infrarepresentada.

 

L'informe recull els resultats del recompte entre juliol i desembre de 2016. S'han comptat els articles d'opinió de quatre diaris de paper i de tres diaris digitals publicats a Catalunya. També les intervencions a cinc tertúlies radiofòniques i cinc tertúlies televisives, tant públiques com privades.

La seva denúncia a través de les xarxes va fent forat. Cada cop més usuaris fan servir l'etiqueta #OnSónLesDones per reclamar la paritat, i cada cop hi ha més consciència que el problema s'ha d'abordar amb serietat.

Ara, la prioritat del col·lectiu OnSónLesDones és reclamar que es respecti la llei. Els mitjans de comunicació que reben ajuts públics estan obligats a complir la paritat. Demanen que si no l'apliquen, que se'ls retirin les subvencions

I per evitar l'excusa clàssica de "no coneixem cap dona experta en aquesta matèria", des del seu blog enllacen al cercador d'expertes de l'Institut Català de les Dones.

 

 

 

Anar al contingut